Økologerne i øst er blandt Danmarks bedste

Næsten 80 økologer var til årsmøde i Sorø, hvor der var mange rosende ord til økologerne øst for Storebælt.

Økologerne øst for Storebælt har læst på lektien – og fik på årsmødet ros for at være blandt de bedste i landet til at holde styr på og følge reglerne.
Økologer på Sjælland, Lolland og Falster kan holde fanen højt, både når det gælder indtjening og at holde styr på de regler, der er knyttet til økologien.

Det fortalte rådgiverne fra Økologisk VKST foran knap 80 deltagere i Sorø, der tirsdag aften var samlet til økologisk årsmøde i økologirådgivningen i VKST.

- Vi kan tydeligt se, at økologerne øst for Storebælt er blandt de bedste i landet til at holde styr på og følge reglerne. Der er bare styr på det ude på bedrifterne, og det får vi bekræftet, når vi taler med Landbrugsstyrelsen, lød det fra chefkonsulent Lisbeth Frank Hansen.

Hun oplyste, at Økologisk VKST har lavet 95 omlægningstjek i 2017 og mere end 50 procent af dem, der har fået lavet omlægningstjek, har allerede besluttet at lægge om til økologi.
 

En helt ny service

De skal hurtigt lære en masse nye regler, og derfor tilbyder Økologisk VKST, sammen med VKST Økonomi, en helt ny service, hvor man kan få hjælp til at holde styr på de papirer, der skal vises ved kontrol. Samtidig kan man få en rådgiver ud og hjælpe før og under kontrolbesøget.

- Vi gør alt, hvad vi kan, for at hjælpe de nye økologer godt i gang. Og vi arbejder målrettet på at få de nye økologer tilknyttet rådgivningen, for vi kan se, at det minimerer risikoen for fejl markant, fortalte Lisbeth Frank Hansen.

Regnskabstal for de økologiske bedrifter i Østdanmark viser med al tydelighed, at økologer her er blandt de bedste i landet. Det gælder især for de økologiske planteavlere.
Sammenligninger af tal fra udvalgte regnskaber viser, at de bedste sjællandske økologiske planteavlere ligger blandt de 25 procent bedste i landet, og på linje med de bedste konventionelle planteavlere på Sjælland og Lolland-Falster.
 

Dygtige belønnes

- De bedste økologiske planteavlere ligger med et dækningsbidrag på 8.000 kroner pr. hektar, og det er virkelig flot og viser, at der virkelig er et potentiale i økologien, påpegede Lisbeth Frank Hansen og tilføjede:

- Men det kræver, at man kan sit håndværk og er rettidig. Især sukkerroerne kræver virkelig sin økolog, hvis det hele ikke skal gro til i ukrudt. Men dem, der er dygtige bliver også belønnet.

Der er dog også udfordringer. For regnskabstallene viser, at kapacitetsomkostningerne hos den økologiske planteavler i gennemsnit er 1.900 kroner lavere pr. hektar end gennemsnittet hos den konventionelle planteavler på Sjælland og Lolland-Falster.

Rådgiverne i Økologisk VKST vil nu sammen med rådgivere i VKST Økonomi gennemgå tallene og se på, hvad der er årsag til den forskel.

Læs også