Økologiske Arla-landmænd går over til 100 procent grøn el

Fra 1. januar 2019 går Arlas økologiske landmænd over til at dække hele deres elforbrug med grøn el. Det har landmændene selv taget initiativ til.

Arlas knap 300 økologiske danske landmænd har besluttet, at de økologiske gårdes elforbrug fremadrettet skal dækkes af certificeret grøn el. Det betyder, at elforbruget på de økologiske gårde udelukkende skal baseret på vedvarende energikilder som eksempelvis vind- og solenergi. Kravet om grøn el træder i kraft fra 1. januar 2019.

- Vores økologiske landmænd har i fællesskab besluttet, at vores elforbrug fremover skal være dækket af 100 procent grøn el fra vedvarende energi. Det gør vi for at sikre, at vi aktivt er med til at fremme udviklingen og brugen af certificeret grøn el for derigennem at støtte op om et bæredygtigt landbrug. Vi tror på, at det vil skabe værdi både for miljøet og for alle Arlas ejere, siger Viggo Ø. Bloch, der er formand for økoudvalget hos Arla.

Mælken bliver endnu grønnere
Arlas danske direktør, Jakob B. Knudsen, hilser de økologiske andelshaveres initiativ velkommen og roser økologerne for at gå skridtet videre i arbejdet med at reducere deres CO2-aftryk.

- Det er et stærkt signal om, at andelshaverne vil bidrage til, at mælken bliver endnu mere klimavenlig. Det går hånd i hanke med vores øvrige initiativer i Arla, hvor klimavenlig produktion er på toppen af dagsordenen. Derfor bakker vi op om andelshavernes beslutning og efter deres ønske bliver grøn el nu en del af økokontrakten, siger Jakob B. Knudsen.

Grøn el indgår i økologi-kontrakter
I praksis betyder beslutningen, at Arla fra 1. januar 2019 kun tager imod økomælk fra andelshavere, der udelukkende bruger grøn el. Derfor vil det blive tilføjet til de økologiske andelshaveres kontakt, at de skal tilkøbe et certifikat på grøn el, der dækker gårdens årlige forbrug af el.

Andelshaveren køber et certifikatet på grøn el hos et elselskab, som kan garantere et års forbrug af grøn el på den enkelte gård. Certifikatet indsender de til Arla inden den 1. januar 2019. Det betyder, at mange økologiske landmænd allerede i løbet af 2018 vil gå over til grøn el.

Landmændene vil derudover følge det Økologiske Råds anbefalinger og købe grøn el i klasse A eller B. Det betyder kort fortalt, at Arlas økologer vælger deres grønne el fra de produktklasser, som har den mindst negative effekt for klimaet.

Læs også