bannerPos

Succes med rug til afgræsning

- Noget af det vigtigste, når vi snakker om afgræsning af rug, er at holde afgrøden nede. Køerne skal bide godt ned, gerne ned til fire centimeter. De skal have en ny mark hver dag, forklarede Hans Lund fra ØkologiRådgivningen Danmark i mandags. Fotos: Tenna Bang

AF: TENNA BANG

REDAKTØR, LANDBRUGNORD
26-06-2020 06:18
I mandags blev en flok økologer klogere på blandt andet rug til afgræsning. En afgrøde med en aktuel fordøjelighed på 93 procent og et proteinindhold på 33 procent, som flere af deltagerne allerede havde skiftet bekendtskab med på deres egne bedrifter.

Efter en weekend med regn og udsigt til en uge med sol og varme var det en flok tilfredse økologer, der samlede sig hos mælkeproducent Alfred Kloster ved Aulum i mandags.

Her havde Økologisk Landsforening, ØkologiRådgivningen Danmark og Velas inviteret til markvandring med fokus på grovfoder og selvforsyning med protein.

Alfred Kloster er økologisk mælkeproducent på ejendommen Søndervang, har godt 300 årskøer og driver 350 hektar jord.

I en del af jorden er der udlagt demonstrationsparceller, da Alfred Kloster, lang tid før nogen havde hørt ordet corona, havde sagt ja til at være vært ved Økotræf Grovfoder – et arrangement, som i mindre målestof blev erstattet af mødet forleden, og næste år slås ud i fuld skala samme sted.

Må ikke blive for grov

Et af emnerne til dagens arrangement var grønrug til afgræsning. En nyere ting, som flere af de 50 deltagere praktiserer selv.

Hos Alfred Kloster blev der sået 15 hektar linjerug den 17. april. Der blev brugt 100 kilo pr. hektar plus almindelig rajgræs. Den 31. maj begyndte en flok ældre køer at afgræsse arealet.

Det samlede areal er delt i fem marker, og hver dag kommer køerne på en ny mark.

- Noget af det vigtigste, når vi snakker om afgræsning af rug, er at holde afgrøden nede. Køerne skal bide godt ned, gerne ned til fire centimeter. De skal have en ny mark hver dag, og fem marker som her er fint. Der må i hvert fald ikke gå længere imellem, forklarede Hans Lund fra ØkologiRådgivningen Danmark.

Bliver afgrøden ikke holdt tilpas nede, kan man både risikere, at køerne ikke gider æde den, og meldug og/eller rust senere på sæsonen.

Fordøjelighed og protein

Den ældre gruppe køer henter omkring otte kilo tørstof i marken om dagen. Der er målt en fordøjelighed på 93 procent og et proteinindhold på 33 procent.

Både Alfred Kloster og flere af deltagerne oplever, at køerne rigtig gerne vil æde rugen.

I fedtprocenten i mælken oplever Alfred ikke nogen nævneværdig forskel på de ældre køer i grønrugen og de yngre køer i kløvergræsmarken.

Linjerug er nummer et

Men rug til afgræsning er heller ikke uden udfordringer, og noget af det, man især skal være opmærksom på, er udsædsmængden.

- I skal sørge for, at der er 200 planter pr. kvadratmeter. Tjek spireevnen, især på frø fra sidste år, og så skal frøene ned i 2-3 centimeters dybde, og I kan sagtens blande det med rajgræsset, forklarede Hans Lund, som opfordrede til at være ekstra agtpågivende over for hybridrug og udelukkende vælge linjerug til afgræsning.

Når august måned rammer, går krudtet af rugen, og rajgræsset tager over.

teba@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 55 15 87

 

Så starter landboauktionen op igen

Efter en corona-pause er landboauktionen i Kongens Tisted den 10. juli igen klar til at sætte dyr under hammeren – dog med en række forholdsregler.

To ristede i sommernatten

Dagsordenen var næsten den sædvanlige, men rammerne var ganske anderledes ved årets udskudte generalforsamling i Centrovice.

Store indflytningsdag hos DLG

Forleden var det store indflytningsdag hos DLG-koncernen, hvor 250 medarbejdere rykkede ind i nyt domicil i Fredericia. Når flytningen og sammenlægningen i virksomheden er fuldendt efter sommerferien, vil 350 medarbejdere have deres daglige gang i det nye hovedsæde i Fredericia

S.D. Kjærsgaard idømt bøde

S. D. Kjærsgaard er idømt en bøde på 100.000 kroner for at have bestukket den kommunale topchef i Aarhus Kommune, skriver Aarhus Stiftstidende.

LandboNords generalforsamling blev også digital

Torsdag aften afholdt LandboNord generalforsamling digitalt. Her var budskabet blandt andet, at hverken forretning eller forening har ligget i dvale under COVID-19 nedlukningen af Danmark.

To par skadedyrsbekæmpere er flyttet ind hos landmand på Mols

Hvad gør man, når en ellers velkommen gæst, kvitterer for gæstfriheden ved at gylpe på gulvet og skide ned ad væggen? Så bygger man dem en bolig. Det gjorde landmand Jørgen Ivar Mikkelsen fra Mols, som nu har hele to par økologiske skadedyrsbekæmpere boende.

200 mio. kroner ekstra til et grønnere landbrug i 2021

I 2021 kan der komme flere minivådområder, mere ny skov og mere teknologi, der gør landbruget grønnere. Det er resultatet af regeringens beslutning om at overføre syv procent af den direkte landbrugsstøtte i 2020 til grønne tiltag i landdistriktsprogrammet fra 2021 og frem.

Stille hvedeeksportmarked

Investeringsfondene satte sig på hænderne forud for forlænget weekend i det amerikanske. Argentinsk sojaindustri lider.

Godt år for Gråkjær

Entreprenørvirksomheden Gråkjær har travlt med at projektere og opføre en lang række projekter i Danmark, Norge, Sverige og Tyskland, og virksomheden har lagt strategien for fremtiden ud fra et marked, der ser positivt ud. Dog med coronakrisen som en joker i branchen.

Udstillere glæder sig til Agromek

Blandt udstillere på Agromek ’21 er der store forventninger til igen at kunne møde landmændene på messestandene.
Side 1 af 1871 (37413 artikler)Prev1234567186918701871Next