Spar Nord Leasing: - Pas på likviditeten

Selvom der er overskud på bundlinjen på bedriften, kan det være en stor fordel for landmænd ikke at presse likviditeten mere end højst nødvendigt, lyder det fra kundechef hos Spar Nord Leasing.

For Jacob Christensen, der er kundechef hos Spar Nord Leasing og oprindeligt uddannet landmand, er budskabet lige nu, at »cash is king«. 

Han lægger vægt på, at der er stigende udgifter til virksomhedsdrift i landbruget, og at en velpolstret likviditet ofte er en god sikkerhed, når markedstendensen peger i retning af usikkerheder.

- Det er hamrende vigtigt, at man har en god likviditet. For man ved aldrig, hvad der sker. Det gælder i høj grad om at se på den aktuelle markedsstemning, siger han og nævner blandt andet rentestigninger på kortrentede lån samt stigende energi-, råvare- og gødningspriser.

Derfor giver leasing luft

Når det gælder købekontrakter og leasingaftaler forklarer Jacob Christensen, at leasingaftaler kan skabe mere likviditet i virksomheden og opstiller et eksempel:

- Med en købekontrakt skal man betale 20 procent i udbetaling, og der skal betales moms af det fulde beløb. Hvis en maskine koster 1.000.000 kroner, er det 250.000 kroner. Rent likviditetsmæssigt skal man således af med 450.000 kroner for udbetaling og moms, inden man kører traktoren hjem i maskinhuset, når den er købt med købekontrakt, siger han og fortsætter:

- Ved leasingaftalen slipper man ikke for at betale momsen, men man skal kun betale moms af udbetalingen. Det vil sige 200.000 kroner i udbetaling plus 50.000 kroner i moms. Sammenlagt er det 250.000 kroner i likviditetstræk, siger han og konkluderer:

- Så den er 200.000 kroner lavere, end hvis det er en købekontrakt, hvilket gør en betydelig forskel.

Udover det forklarer han, at der med leasingaftaler kan indgås aftaler om sæsontilpassede ydelser. Dette skal forstås på den måde, at Spar Nord Leasing er klar over, at landmænd tjener mere i en bestemt sæson, og derfor kan have fordel i at afstemme betalingerne efter det.

Forretningsoverblik

I tråd med de sæsontilpassede leasingaftaler understreger han, at der naturligvis ikke er to landmænd, der er ens. Det handler om at se på den enkeltes behov. Derfor opfordrer han også at lade sig rådgive, inden man kaster sig ud i nye investeringer.

- Grundlæggende har jeg den holdning, at hvis man tjener rigeligt med penge, skal man ikke låne flere end højst nødvendigt. Uanset om det er hos mig eller et andet sted. Det er der jo ingen grund til, hvis man har pengene selv.

Han forklarer, at leasing kan hjælpe med at skabe ro på investeringer i maskindelen. Og at når der er styr på likviditeten i den del af forretningen, så handler det mest om driftslikviditet.

- Vi anbefaler leasingfinansiering på maskiner, fordi det er en isoleret kilde til finansiering. Det giver en bedre gennemsigtighed, når det gælder udgifterne til investeringerne, siger han.

Ny teknologi

Jacob Christensen fortæller, at minilæssere på strøm og førerløse traktorer er noget af den teknologi, som også rører på sig, og at der naturligvis skal tages stilling til store forandringer som grøn omstilling og bæredygtighed.

- Vi synes, det er spændende. Udviklingen er ny for både kunder og leverandører, og vi vil naturligvis gerne være en del af den – så vi holder et vågent øje på det område, siger han og fortsætter:

- Det gør vi ved at holde os i tæt samarbejde med fagpersoner. Vi siger ikke ja til alt. Somme tider skal vi lidt tættere på, før vi hopper med på en ny bølge, siger han og uddyber, at Spar Nord Leasing også samarbejder med leverandører, når det gælder finansiering.

- Grundlæggende har jeg den holdning, at hvis man tjener rigeligt med penge, skal man ikke låne flere end højst nødvendigt

Jacob Christensen, kundechef, Spar Nord Leasing

 

Læs også