Den årlige »eksamen«: Nu står høsten for døren

Inden vi ser os om, står høsten for døren, og det er tid til den årlige eksamen, hvor frugten af alt det hårde arbejde i marken skal hentes. Det betyder også, at det snart er tid til at etablere vinterraps og efterafgrøder, alt sammen mens høsten kører i højeste gear. Har du lagt en plan, så høsten også ender med at blive en god oplevelse for alle?

Brian Bastrup Søndergaard, planterådgiver, Velas. Foto: Velas

Af Brian B. Søndergaard, planterådgiver Velas

Høsten er for nogle den bedste tid på året. For andre er der to dage i forbindelse med høsten, som er gode - den første og den sidste.

Der er ingen tvivl om, at vi i år kommer til at se ind i en høstsæson, der både kan blive presset, men også kommer til at strække sig over lang tid. Den første vårsæd blev sået i marts måned, mens det sidste først kom i jorden langt hen i maj måned.

Inden mejetærskeren startes, vil det være en god ide at få lagt en plan for, hvordan høsten gerne må forløbe. Indtil videre er det svært at se, hvilke marker der er høstklare hvornår, og vi kan slet ikke planlægge nu efter, hvordan vejret arter sig. Vi kan dog alligevel godt lægge en plan for, hvilke marker det vil være smartest at få høstet først – og hvilke der helst skal høstes sidst.

Læg en plan

Når afgrøderne er modne og klar til høst, så start med de marker, hvor du ved, at der skal etableres vinterraps samt efterafgrøder, så du har frihed til at udnytte eventuelle ikke-høstdage til at få etableret efterafgrøderne samt klargjort til rapsen. Få også gennemgået dine marker inden høst, så du ved, hvor der er problemukrudt. De kan så enten høstes til sidst, eller du kan sørge for at få mejetærsker og presser gjort grundigt ren, inden du bevæger dig videre til næste mark.

Hvis du har andre til at hjælpe dig i høsten, så sørg for, at de også kender til din plan. Så undgår du frustrationer undervejs, og alle ved, hvad der forventes, både hvis det er naboen eller maskinstationen, der hjælper dig.

Realistisk planlægning

Få også tænkt etableringen af raps med ind i din plan. Skal der spredes kalk inden, så få aftalt, hvem der har ansvaret for hvad. Få også kigget på din høstkapacitet og vurderet, om du både kan høste, så raps og efterafgrøder samtidig, eller om noget af det skal udliciteres til andre. Vær realistisk i din planlægning. Hellere være færdig i god tid end at komme bagud med trætte folk.

Når høsten er kommet i gang, så vær opmærksom på, hvordan afgrøderne står, efterhånden som mejetærskeren får gnavet sig igennem marken. Sørg for, at chaufføren på mejetærskeren er udstyret med enten kort over alle markerne eller adgang til for eksempel Farmtracking. Få lavet hotspot i Farmtracking, eller markér på kortet, hvis du støder på problemukrudt som tidsler, græsukrudt, eller lignende undervejs, så du har muligheden for at følge op i næste vækstsæson.

Sørg også for at få noteret, hvis du for eksempel kan se, at vårsæden har stået ringe på grund af fugtige forhold. Så har du nemlig muligheden for at få tjekket op på dine dræn, inden den næste afgrøde er etableret.

Læs også