August måned er en travl måned. Der skal høstes, etableres efterafgrøder og rapsen skal sås. Der er nok at se til og måske driller vejret også.
Af Søren L. Simonsen, planteavlskonsulent ved Nf Plus
Høsten er det primære, der skal ske i august. Men når det ikke er høstvejr, er det tid til de andre opgaver.
Vinterrapsen skal i jorden
Rapsen bør etableres i midten af august, senere kan også lade sig gøre, men øger risikoen for mindre udbytte.
Pløjefri etablering øger kapaciteten og dermed muligheden for rettidig etablering af vinterrapsen og er derfor især interessant på bedrifter, der er pressede på tid.
Grubning af jorden kan være aktuelt mange steder, det anbefales at grubbe ned til en dybde på fem centimeter under pløjesålen.
Traditionel etablering med pløjning med videre er stadig en sikker måde at etablere raps på. Rapsen kræver et godt såbed, hvor jorden ikke er for kompakt i dybden, så rødderne kan udvikle sig i dybden og sikre en god forsyning med vand og næringsstoffer.
Så rapsen i cirka to centimeters dybde, hvis det er et tørt såbed øges sådybden til tre-fire centimeter.
Kålbrokken er nok mere udbredt end man tror. Rapsfrie år er derfor nødvendig for at mindske smitten, vælg helst fem-seks frie år mellem korsblomstrede afgrøder.
Undersøg marken for kålbrok, ryk nogle planter op på de vådeste steder i marken, kålbrokken ses tydeligt på rødderne. Kalkning og dræning hæmmer angreb.
Efterafgrøderne skal sås
Senest 10. september skal de pligtige efterafgrøder anmeldes i GKEA-skemaet (gødnings- og efterafgrødeskemaet), tjek derfor din markplan nu og overvej, om der skal flyttes rundt på noget. Som for de målrettede efterafgrøder, det blev anmeldt i fællesskemaet i foråret, skal de pligtige efterfølges af vårsæd i 2025.
Etablering af efterafgrøder i august skal være sket den 20. august. Senere etablering af efterafgrøderne skal anmeldes i GKEA-skemaet og vil udløse et træk i kvælstof-kvoten.
Så hvordan når vi en rettidig etablering af efterafgrøderne samtidig med høsten skal overstås og for eksempel rapsen skal sås?
Etableringsmetoder
Jo før man etablerer efterafgrøden, des større vil optaget af N (kvælstof) være. En tommelfingerregel siger, at kvælstofoptaget for korsblomstrede afgrøder, for eksempel olieræddiker, falder med to kg pr. hektar for hver dag, der går efter den 1. august. Så både miljømæssigt og økonomisk vil en tidlig og sikker etablering være interessant.
Men hvordan sår vi efterafgrøderne, så de får mulighed for virkelig at blive til noget?
Så før høst
Et par uger før høst vil de fleste kornmarker være så åbne, at sollyset vil kunne komme ned i bunden af afgrøden. Hvis der samtidig er lidt jordfugt eller regn på vej, vil det give efterafgrøden gode muligheder for at etablere sig. Husk, at frøene skal i kontakt med jorden for at kunne spire. Det vil sige, at en afgrøde med meget ukrudt vil give frøene dårlige betingelser.
Udspredningen af frøene kan ske med en gødningsspreder. Spredebredden afhænger af frøene, er de store eller små – tunge eller lette?
Rug er svær at etablere eftergrøden i, det er en høj afgrøde – det mindsker spredebredden og lyset, der kommer ned i bunden.
Hvede derimod er en lille afgrøde, hvor frøene nemmere spredes og lysforholdene er bedre.
Hvordan får vi så spredt frøene? Der findes flere løsninger, en billig løsning er at montere spredere på sprøjtebommen.
Så efter høst
Såning efter høst er den sikre måde at få etableringen til at lykkes. Den dyreste, men mest sikre metode, er såning med såmaskine. Det kræver lidt jordbearbejdning først og det tager alt sammen tid.
Såning med stub- eller discharve med en spreder, der spreder frøene foran harven, er en hurtigere løsning, men knap så sikker. Det kræver også en større udsædsmængde.
Det rette artsvalg
Ved en tidlig etablering kan korsblomstrerede afgrøder anbefales. De har det største potentiale for at optage kvælstof – men det kræver som sagt en tidlig såning, helst inden udgangen af august.
Ved sen såning og hvis jorden ovenikøbet er »malket tør« for kvælstof, kan en kornblanding anbefales. Kornet sås i stubben efter lidt jordbehandling – en sikker metode at få kornet etableret på.