Få landbruget til at blomstre

Velas tilbyde igen i år at så blomsterstriber for kunderne. – Det kræver kun en lille indsats, og det giver så meget godt igen, siger planteavlschef Lars-Ejler Hansen, der selv har sammensat blomsterblandingen med 21 forskellige arter.

21 forskellige arter af haveblomster er der i den blomsterblanding, Velas tilbyder deres foreningsmedlemmer.

- Arterne er nøje udvalgt, fortæller planteavlschef Lars-Ejler Hansen. Der skal for eksempel ikke være nogle arter, vi kan få som ukrudtsplanter bagefter, så kornblomster og valmuer er ikke med, selvom de er smukke.

- Vi har arter med, der som udgangspunkt er høje og konkurrencedygtige overfor ukrudt. Tagetes og hindebæger er eksempler på nye arter i årets blanding, som vi har afprøvet og fundet gode, siger han og peger på, at der er undgået arter, hvor der er risiko for krydsbestøvning af allerede vilde arter.

- Jeg skal ikke være skyld i, at vi får ændret utilsigtet på naturen, understreger planteavlschefen.

Begejstret for udvikling

Han er generelt meget begejstret for, at flere og flere landmænd vælger at så blomsterstriber.

- Vi kan ikke få for mange. Blomsterne er smukke at se på, og så er det en lille indsats, der giver så meget god respons tilbage, at jeg slet ikke kan se grund til ikke at få sået, lyder det fra Lars-Ejler Hansen, der også på din egen private ejendom sår blomster og afprøver nye arter til kommende års blandinger.

Jorden skal være klargjort

Som med al andet såarbejde er det også her vigtigt, at arealet er jordbearbejdet, for at frøene får de bedste betingelser.

- Man skal i første omgang bestemme sig for, hvor man vil have blomsterstriberne og så lade tre meter af markens yderkant være. Så ringer vi tre dage før, vi kommer og sår med vores 2,5 meter brede såmaskine med såsæt foran og tromle bagved, forklarer han.

Planteavlschefen understreger, at forberedelse er altafgørende for, at blomsterne får de optimale betingelser for at spire.

- Arealet skal være harvet, hvilket man meget gerne må gøre allerede nu (medio april, red.). Dernæst vil en gang Roundup, der lige fjerner det første spirende ukrudt og så eventuelt en gang harvning mere, være tilrådeligt.

Så øverligt

Frøene sås for flere af blomsterarterne meget øverligt.

- Solsikkerne skal nok komme op, men mange af de andre blomsterfrø er så små, at de nærmest bare skal ligge på jordoverfladen. Ellers når de aldrig op, før eventuelt ukrudt overtager, konstaterer Lars-Ejler Hansen.

Så ikke for tidligt

Velas kommer og sår blomsterstriberne fra sidst i april og frem til slut maj.

- Der må ikke sås for tidligt. Mange af blomsterne er følsomme overfor kulde, så vent til majsen også sås. Så passer det, siger Lars-Ejler Hansen, og understreger, at det er vigtigt at finde nye placeringer helst hvert år.

- To år på samme areal kan lade sig gøre. Men tredje år, der går det med garanti galt. Blomster er en ret åben afgrøde, så man skal virkelig være om sig, for at undgå ukrudtet. Så gerne tre år imellem, lyder anbefalingen.

Blomsterstriber

Blomsterstriber kræver et »bælte« på tre meter, der er fri for afgrøde/ukrudt, når blomsterne skal sås

Blomsterblandingen sås i en bredde af 2,5 meter

Velas udsår cirka 15 kg blomsterfrø pr. hektar

Der kræves ikke ændringer i EU-ansøgning

Arealet er støtteberettiget

Såning af de første 100 meter koster 1.450 kroner inklusiv udsæd. Herefter er prisen 1.000 kroner pr. 100 meter

Kilde: Velas

Læs også

Det kører godt for sukkerroedyrkerne
11 bedrifter på Djursland er med i nyt forskningsprojekt
Spiseløgareal stiger i Tyskland
Godt nyt om glyphosat: Frankrig og tre andre EU-lande siger fagligt god for glyphosat
Planteavlskonsulent: - Græsukrudt er noget Fanden har skabt for at genere dansk landbrug
Markvandring tilbage i vante rammer