Præcisionslandbrug er den gode historie

På Kohavegaard i Balslev på Vestfyn har Niels Hauge Mikkelsen netop investeret i den fulde pakke inden for præcisionslandbrug. - Jeg tror, at det er fremtiden og det, der formentlig gør, at vi fremadrettet kan få lov til at dyrke vores afgrøder optimalt, med mest muligt hensyn til den omkringliggende natur, lyder det midt i såarbejdet.

Niels Hauge Mikkelsen har investeret i udstyr, der via GPS fra satellitter og biomassekort kan præcisere både såning og gødningstildeling. - Vi købte hele pakken i juni, siger han. Fotos: Henriette Lemvig Indtil videre er det nyindkøbte satellitsystem benyttet ved den tidlige såning af hvede, hvor det er en stor fordel, at der undgås overlap. Den nysåede hvedemark byder på forskellige jordtyper alt efter, om der er en lavning eller en top. I lavningen er der udsået med 75 kg udsæd - på toppen 175 kg. Det er en forskel på hele 100 kg udsæd ved brug af præcisionsteknik, hvilket uden brug ville have betydet en gennemsnitlig mængde udsæd over hele marken og planter, der stod for tæt i lavningen og for tyndt på toppene.

Snart mangler kun de økologiske sukkerroer at komme op af jorden på Kohavegaard i Balslev på Vestfyn. De resterende afgrøder er høstet for denne sæson, og de første marker er igen tilsået.

Vil du læse mere?

Køb abonnement her

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også