Overblik over alternativer til dyr gødning

Høje gødningspriser giver anledning til at undersøge alternative gødningsmidler. HedeDanmark forsøger at give et geografisk overblik over adgang til restprodukter, der kan anvendes som gødning.

HedeDanmark oplever en stigende interesse for deres gødningsprodukter til landbruget. Interessen kommer fra landmænd, som med de høje gødningspriser i tankerne overvejer nye muligheder.

Bioaske fra træ eller halm, Fertigro, gyllefibre, biokompost eller biogødning – sidstnævnte tidligere kendt som spildevandsslam. HedeDanmark tilbyder en lang række produkter, men tilgængeligheden er geografisk betinget – og ingen har interesse i at fragte gødningen længere end nødvendigt.

- Produkter som biogødning og bioaske er oftest tilgængelige i det meste af landet, men der findes en række mindre lokale/regionale restprodukter, som vi kun kan tilbyde i enkelte kommuner, siger Erik Ervolder Olesen, som er fagspecialist hos HedeDanmark.

Overblikskort

Derfor kan du selv undersøge, hvad der er til rådighed, lige netop hvor du bor. HedeDanmark har nemlig oprettet et kort, som giver overblikket. Med et klik på kortet ved du, hvilke alternativer til handelsgødning der kan leveres i dit område.

Leveringssituationen kan ændre sig fra dag til dag, men kortet kan give en idé om, hvad vi kan tilbyde, fortæller Erik Ervolder Olesen.

Med øje for såvel omkostninger som klimabelastning arbejder HedeDanmark på at optimere logistikken, så restprodukterne i videst muligt omfang kan afsættes i nærområdet.

Stabil pris

I et marked, hvor gødningspriserne fuldstændig har taget himmelflugt, er alternativerne, som HedeDanmark kan levere, stabile i deres prisniveau.

- Det er svært at sige noget generelt om vores priserne, da de afhænger af mange faktorer, men overordnet er vores produkter et godt og billigt alternativ til handelsgødning. Særligt nu, påpeger Erik Ervolder Olesen.

Interessen bunder ofte også i den store opmærksomhed, der er i samfundet på den cirkulære tankegang.

En tankegang som, ifølge Erik Ervolder Olesen, er omdrejningspunktet for de produkter, HedeDanmark formidler.

Læs også