Glyphosat har fået en hel blank straffeattest

Intet er endnu sikkert om glyphosat forsvinder eller godkendes igen. Men foreløbig har EU helt frikendt midlet. Og måske vil den kommende pesticidreform herhjemme betyde, at glyphosat bliver billigere.

Belastningen fra det totale glyphosat-forbrug i Danmark udgør kun 13 procent af belastningen fra det totale pesticidforbrug selv om glyphosat mængdemæssigt udgør næsten halvdelen af alt solgt pesticid i Danmark. Kilde: Seges Forlængelsen af glyphosats godkendelse er ikke hjemme endnu. På kortet har de orange lande meldt ud, at de i alle tilfælde vil udfase glyphosat - uanset at EUs rapport totalt har frikendt midlet. Kilde: Seges Conservation agriculture vil ikke kunne praktiseres uden glyphosat, lyder konklusionen fra Seges. Seges har regnet på det økonomiske tab, hvis glyphosat ikke længere er til rådighed. Den netop udkomne bekæmpelsesmiddelstatistik viser, at glyphosat udgør 46 procent af pesticidforbruget i Danmark målt i tons. Hvad står der i EUs RAR-rapport om giftighed og sygdomsfremkaldelse fra glyphosat? Tyskland har fået ny regering, og i Frankrig bløder man op mod et forbud mod glyphosat. Det giver måske bedre muligheder for en forsat godkendelse af midlet.

Der er intet at sætte en finger på – hverken toksikologisk eller miljømæssigt.

Det var konklusionen på den 11.000 sider lange rapport om det kemiske stof, glyphosat, som EU i efteråret 2021 blev sendt ud i offentlig høring.

Så det burde være oplagt at godkende dette helt unikke og enkle stof, der samtidig, trods sin harmløshed, har en meget effektiv virkning på ukrudt.

Men der er som bekendt gået politik i »Roundup« og godkendelsen frem mod den 15. december 2022 er endnu langtfra hjemme.

Det konkluderede landskonsulent Jens Erik Jensen i et Plantekongres-webinar tirsdag i en status på en fremtid med eller uden glyphosat.

Vil udfase

På trods af rapportens totale frikendelse af glyphosat har lande som Tyskland, Frankrig og Østrig meddelt på forhånd, at de vil gå efter at udfase glyphosat.

- Specielt efter at UK har forladt EU kan de få lande betyde, at der ikke er tilstrækkeligt flertal til at få glyphosat godkendt ved den endelig afstemning i december.

Intet er derfor på nuværende tidspunkt sikkert.

Et argument, der sikkert ikke regnes for noget hos glyphosat-modstanderne, er, at det bliver dyrt for landmændene at miste ukrudtsmidlet.

- Seges har regnet på prisen for en udfasning af glyphosat. Samlet vil det koste dansk landbrug knap to milliarder kroner i årligt tab svarende til knap 1.000 kroner per hektar. Og har man dyrket efter conservation agriculture løber det op i et tab på mellem 1.300 og 1.500 kroner per hektar, da CA stort set bliver umuligt, fortæller Jens Erik Jensen.

Billigere glyphosat?

Den netop udkomne bekæmpelsesmiddelstatistik viser da også glyphosats betydning i driften af de danske marker.

- Ud af alle pesticider – ikke kun ukrudtsmidler – udgjorde glyphosat alene 46 procent af det årlige forbrug målt i tons. Det svarer til 723 g aktivt stof eller cirka to liter sprøjtevæske på alle hektarer i Danmark, oplyser Jens Erik Jensen.

- Opgør man til gengæld belastningen fra glyphosat, ligger den kun på 13 procent i forhold til øvrige pesticider.

Dette kan måske betyde, at glyphosat i fremtiden bliver billigere herhjemme, da man i den politiske debat op til den nye pesticidreform senere i år taler om at tillægge belastningen fra hvert enkelt pesticid større vægt i fastlæggelsen af pesticidafgiften.

Det vil i så fald betyde en nedsat pesticidafgift for glyphosat.

- Noget der til gengæld er sikkert, er, at der ikke umiddelbart kommer et nyt ukrudtsmiddel fra kemifirmaerne med samme egenskaber som glyphosat, hvis dette ikke bliver gen-godkendt.

- Der er simpelthen ikke noget på vej, der kan erstatte dette once-in-a-lifetime-middel, konkluderer Jens Erik Jensen.

-

Læs mere om Pløjefri dyrkning

Begreber som conservation agriculture og regenerativt landbrug vinder frem – også i det politiske landskab og hos organisationer, som ikke har haft historie for samarbejde med landbruget.

Læs mere her

Læs mere om Glyphosat

Glyphosat – gift eller guld? Læs med her, når vi går i dybden med emnet i over 100 indsigtsgivende artikler om glyphosat.

Læs mere her

Læs også