Spar 1.400 kroner pr. hektar: Rapsklip er fremtiden

Ved hjælp af bioklip i afgrøden kan man finde de marker, hvor man kan nøjes med at give helt ned til 100 kg N pr. hektar frem for de gængse 180 kg.

Klip en kvadratmeter, vej planterne, lav beregningen og få en stor besparelse. Sådan enkel lyder anbefalingen fra Knud R. Nielsen, planteavlskonsulent og ekspert i raps i Velas.

I foråret kvitterer rapsen ikke for en stor tilførsel af kvælstof, hvis den har optaget meget i det foregående efterår. Derfor anbefaler Knus R. Nielsen, at planteavlere over hele landet får benyttet sig af rapsklip for at beregne planternes behov for kvælstof i løbet af foråret.

- Med de nuværende priser på kvælstof kan man spare op til 1.400 kroner pr, hektar ved at gøde optimalt. I stedet for at gøde de sædvanlige 180 kg N pr. hektar i foråret kan man i stedet med rapsklippene finde de marker, der kan nøjes med 110 kg N pr. hektar, påpeger han og tilføjer:

- Og man skal jo huske på, at når rapsen er kraftig fra efteråret, så kan den gødes med væsentligt mindre gødning, når det bliver forår.

Lavpraktisk og stort set gratis

Ifølge Knud R. Nielsen fik landmændene for alvor øjnene op for fordelene ved rapsklip sidste år.

- At lave rapsklip er blevet ret populært. Og jeg forstår det sådan set godt, for der er ingen tvivl om, at det er fremtiden. Det er en lavpraktisk, nem og stort set gratis måde at kunne beregne det nøjagtige behov for kvælstof i planterne, bemærker han og fastslår:

- Det kræver ikke andet end en saks, en bismervægt, en pose og så et par basale formler. Det kan enhver gøre.

Få en gratis introduktion på Plantetræf

På Velas Plantetræf 2022, som er et af landets største gratis planteavlsarrangementer, der finder sted den 16. juni ved Harlev, vil planteavlskonsulent Knud R. Nielsen præsentere den nærmere teknik til, hvordan man som planteavler selv kan lave sine rapsklip og lave udregningerne.

På dagen vil han også sammen med flere repræsentanter være med til at præsentere en række nye og eksisterende rapssorter – omkring 40 i alt – og man vil kunne se, hvordan de reagerer på forskellige sygdomsangreb.

Velas Plantetræf besøges årligt af op mod 400 landmænd, som bliver præsenteret for de nyeste resultater på guidede ture i de mange forsøgsmarkerne.

På dagen vil man blandt andet også kunne få den nyeste viden inden for proteinafgrøder, få konkrete tips til at bekæmpe ukrudt i efteråret og ikke mindst få vejledning i, hvornår man skal købe og sælge sine afgrøder i det meget volatile marked, vi befinder os i.

Velas oplyser, at der sædvanen tro er fri forplejning på dagen.

Læs også