Ensilagekvaliteten er afgørende i mælkeproduktionen

- Der kan være flere gevinster at hente ved ensilage af højere kvalitet, understreger Søren Hertzum, SH Ensilering.

Alle de bakterier, som SH Ensilering bruger i sine ensileringsmidler, kommer fra kvalitets-ensilage. Arkivfotos - Hvis kunden ønsker det, så tager vi også hele ensileringsprocessen om, hvornår der skal snittes, hvordan der skal snittes, snitlængde, stubhøjde, tørstofprocent og sortsvalg, forklarer indehaveren af SH Ensilering.

- Du kan godt hælde en masse kraftfoder i dine køer og fodre dig til en høj ydelse, men det vil på sigt gå ud over sundheden og den samlede økonomi.

Således lyder det fra Søren Hertzum, indehaver af firmaet SH Ensilering, der har ensileringsmidlet Topsil som eget varemærke og som er virksomhedens fundament 

Erfaringerne har han som almindelig landmandsuddannet og med egen mælkeproduktion i 13-14 år i Himmerland. Han var blandt de første, der kom over de dengang magiske 12.000 kg EKM i 2003.

Baggrunden har gjort ham bevidst om, hvor stor betydning god ensilagekvalitet har for den samlede økonomi i mælkeproduktionen.

Skræddersyet ensileringsmiddel

Søren Hertzum har fra starten som rådgiver haft det formål at hjælpe mælkeproducenterne med at lave bedre ensilage og optimere på den del af mælkeproduktionen.

- I 2004 solgte jeg farmen og blev ansat ved Erri Comfort til at sælge ensileringsmidler. Vi havde Biomax, Biosil, Sil-all og Lactasil, fortæller han. 

Søren Hertzum var med i flere forsøg og afprøvninger, og det var med de erfaringer, han startede SH Ensilering i 2011.

- Jeg fandt en producent, som laver private-label produkter. De har nogle kanongode bakteriestammer med nogle fantastiske afprøvninger og forsøg fra flere forskellige universiteter og forskningsinstitutter, siger han og tilføjer:

- Med dem kunne jeg designe mine egne ensileringsmidler – og det blev til Topsil.

Veldokumenteret produkt

- De første år lavede vi en del afprøvninger ude ved vores kunder. Vi ville se, om producentens laboratorie- og universitetsforsøg holdt stik ude i virkeligheden. Det levede det op til, fastslår og tilføjer, at midlet er af de bedst dokumenterede og mest afprøvede ensileringsmidler i Danmark. 

Søren Hertzum forklarer, at alle de bakterier, som SH Ensilering bruger i sine ensileringsmidler, kommer fra kvalitets-ensilage. Man har fundet de mest stabile ensilager – og dem, der er fermenteret med det laveste tab af energi, protein og tørstof. Bakterierne derfra er blevet isoleret, således at alle bakterierne, der bruges, har deres naturllige habitat i ensilage.

Vigtig rådgivning

SH Ensilering gør meget ud af at oplyse kunderne om, hvordan de forskellige ensileringsmidler virker, hvad de kan, hvad de skal, og hvad de gør. 

- Hvis kunden ønsker det, så tager vi også hele processen om, hvornår der skal snittes, hvordan der skal snittes, snitlængde, stubhøjde, tørstofprocent og sortsvalg, forklarer han.

Investering i udbytte

- Jeg har lavet rigtig mange afprøvninger med græs eller majs i den ene og den anden silo – med og uden ensileringsmidler. Både analyse- og fodringsmæssigt har jeg aldrig nogensinde set et forsøg eller en afprøvning, hvor pengene ikke er tjent mindst to gange hjem – sommetider tjenes pengene hjem helt op til 20 gange.

Søren Hertzum lægger desuden vægt på, at med Arlas nye klimaregnskab, så er der en del at hente.

- Man får point for punkter som høj foderudnyttelse og proteinbesparelser. Det er jo lige nøjagtigt det, som ensileringsmidlerne kan. Give en bedre foderudnyttelse og bevare noget mere af det protein, der er i ensilagen i en højere kvalitet, siger han.

Flere markeder

SH Ensilering har forhandlere i hele Skandinavien, som sælger firmaets ensileringsmidler. Brdr. Ewers sælger i Danmark, ud over SH Ensilering selv.

Udover ensileringsmidler sælges også doseringsanlæg til ensileringsmidler samt egne græsfrøblandinger.

- Vi har lavet vores egne græsfrø-blandinger for at få nogle blandinger med et større slætvindue end de gængse blandinger. Det gør, at græsset kan tåle at stå noget længere, så der ikke skal tages mere end tre til fire slæt. Det giver en bedre proteinkvalitet og noget mere struktur i græsset, uden at det går ud over fordøjeligheden, forklarer indehaveren.

Læs også