Rentable svampesprøjtninger

Varmere vejr i efterårsmånederne giver øget svampeangreb, og sammen med højere sukkerpriser gør det flere svampesprøjtninger rentable, lyder det fra NBR.

Der ses i stigende grad angreb af svampen cercospora-bladplet i de danske sukkerroemarker. Det gør svampesprøjtninger endnu mere rentable. Foto: Jørgen P. Jensen - Biostimulanter indgår i stadig flere forsøg, forklarer Hans-Jørgen Hansen, Adama (til højre). Foto: Jørgen P. Jensen

I de seneste år er der set flere og flere angreb af svampen cercospora-bladplet i de danske sukkerroemarker

Det fortæller Anne Lisbet Hansen, projektmanager hos Nordic Beet Research (NBR), på den markdemo-dag, der for nylig fandt sted på Sofiehøj Forsøgscenter på Lolland.

- På NBR startede vi i 2017 med at registrere cercospora, og her frem til 2023 er der fundet stadig mere i roerne. Derfor vil vi nu se på, hvordan cercospora kan forbygges gennem sortsvalg, og hvordan det kan bekæmpes bedre.

Foreløbig er der kun tre svampemidler godkendt til brug i sukkerroer, nemlig Comet Pro, Amistar Gold og på dispensation i år også Propulse.

- Dispensation til Propulse vil blive søgt igen i 2024 og antagelig fås en permanent godkendelse i 2025, oplyser Anne Lisbet Hansen.

Alle tre midler har været afprøvet i parceller med hel og halv dosering.

- Der ses tydeligt en dosis-respons, så ved de halve doseringer ses tydeligt mere svampeangreb i roerne.

Tankblanding bedst

I andre parceller er de tre svampemidler afprøvet i rene udsprøjtninger, ved skift i midler og i tankblandinger.

- Man må kun bruge Comet Pro én gang på samme roemark. Derfor anbefaler vi generelt, at man skifter mellem midlerne eller endnu bedre anvender en tankblanding af midlerne, fortæller Anne Lisbet Hansen.

- En tankblanding af to svampemidler har i forsøg i år givet op til tre tons roer ekstra, hvilket også giver noget ekstra på bundlinjen.

Svampesprøjtningen er imidlertid også en dyr behandling.

- Men det høje merudbytte skyldes antageligt et højere smittetryk fra svampe på grund af en generelt stigende temperatur i efterårsmånederne. Sammen med de højere sukkerpriser gør det mere svampebehandling mere rentabel, vurderer Anne Lisbet Hansen.

Tankblanding kan måske også give samme effekt med en lavere dosering. Det vil NBR undersøge med nye forsøg.

Læs også