Bevar glyphosat ved at begrænse brugen

For at imødekomme de mange kritiske røster i den følelsesladede debat om glyphosat foreslår Foreningen for Reduceret jordbearbejdning i DanmarK (FRDK), at der kun sprøjtes forud for etablering af nye afgrøder.

Ikke mindst Foreningen for Reduceret jordbearbejdning i DanmarK (FRDK) frygter for at miste glyphosat i dyrkningen.

- Uden glyphosat bliver vi tvunget til at anvende andre og mindre skånsomme metoder, som forringer såvel klimaeffekt som biodiversitet opnået med kombinationen af minimal jordbearbejdning og vedvarende plantedække, påpeger Henrik Terp, formand for FRDK.

Derfor vil FRDK nu påpege og anbefale en begrænsning og målretning af brugen af glyphosat i landbruget.

Stål skader biodiversitet

Selv driver Henrik Terp både pløjefrit og økologisk - så han kender udmærket fordele og ulemper ved de to systemer.

- Jeg er ikke ude på at kritisere økologien. Men fagligt konstaterer jeg, at når ukrudtsmidler ikke må bruges, er vi nødt til at bruge redskaber som plove, harver, strigler og radrensere, påpeger han.

FRDK påpeger, at redskaberne ifølge forskning fører til mindre biodiversitet i markerne. Desuden bliver det sværere at fjerne CO2 fra luften til opbygning af jordens sundhed.

- Der bliver også en betragtelig større udvaskning af kvælstof samt forurening med fosfor på grund af erosion forårsaget af vind og vand, når jorden ligger hen uden plantevækst.

Brugen af redskaber kræver også større mængder brændstof, som bidrager til CO2-udledningerne.

- Alt det bør politikerne tage med i deres overvejelser omkring glyphosat, siger han.  

Kun før etablering af ny afgrøde

En fornuftig brug af glyphosat er ifølge FRDK kun at bruge midlet forud for etablering af nye afgrøder. Eller til bekæmpelse af kvik og andet rodukrudt i stubmarkerne efter høst.

- Vi kan godt undvære glyphosat til nedvisning og tvangsmodning af afgrøderne. Det vil også give stor sikkerhed for, at der ikke findes rester af midlet i produkterne, mener Henrik Terp.

Desuden peger han og bestyrelsen på, at det effektive dyrkningssystem Conservation Agriculture i høj grad kan medvirke til at sænke brugen af pesticider.

jpj

Læs mere om Pløjefri dyrkning

Begreber som conservation agriculture og regenerativt landbrug vinder frem – også i det politiske landskab og hos organisationer, som ikke har haft historie for samarbejde med landbruget.

Læs mere her

Læs mere om Glyphosat

Glyphosat – gift eller guld? Læs med her, når vi går i dybden med emnet i over 100 indsigtsgivende artikler om glyphosat.

Læs mere her

Læs også