bannerPos

Bevar glyphosat ved at begrænse brugen

09-11-2019 10:16
For at imødekomme de mange kritiske røster i den følelsesladede debat om glyphosat foreslår Foreningen for Reduceret jordbearbejdning i DanmarK (FRDK), at der kun sprøjtes forud for etablering af nye afgrøder.

Ikke mindst Foreningen for Reduceret jordbearbejdning i DanmarK (FRDK) frygter for at miste glyphosat i dyrkningen.

- Uden glyphosat bliver vi tvunget til at anvende andre og mindre skånsomme metoder, som forringer såvel klimaeffekt som biodiversitet opnået med kombinationen af minimal jordbearbejdning og vedvarende plantedække, påpeger Henrik Terp, formand for FRDK.

Derfor vil FRDK nu påpege og anbefale en begrænsning og målretning af brugen af glyphosat i landbruget.

Stål skader biodiversitet

Selv driver Henrik Terp både pløjefrit og økologisk - så han kender udmærket fordele og ulemper ved de to systemer.

- Jeg er ikke ude på at kritisere økologien. Men fagligt konstaterer jeg, at når ukrudtsmidler ikke må bruges, er vi nødt til at bruge redskaber som plove, harver, strigler og radrensere, påpeger han.

FRDK påpeger, at redskaberne ifølge forskning fører til mindre biodiversitet i markerne. Desuden bliver det sværere at fjerne CO2 fra luften til opbygning af jordens sundhed.

- Der bliver også en betragtelig større udvaskning af kvælstof samt forurening med fosfor på grund af erosion forårsaget af vind og vand, når jorden ligger hen uden plantevækst.

Brugen af redskaber kræver også større mængder brændstof, som bidrager til CO2-udledningerne.

- Alt det bør politikerne tage med i deres overvejelser omkring glyphosat, siger han.  

Kun før etablering af ny afgrøde

En fornuftig brug af glyphosat er ifølge FRDK kun at bruge midlet forud for etablering af nye afgrøder. Eller til bekæmpelse af kvik og andet rodukrudt i stubmarkerne efter høst.

- Vi kan godt undvære glyphosat til nedvisning og tvangsmodning af afgrøderne. Det vil også give stor sikkerhed for, at der ikke findes rester af midlet i produkterne, mener Henrik Terp.

Desuden peger han og bestyrelsen på, at det effektive dyrkningssystem Conservation Agriculture i høj grad kan medvirke til at sænke brugen af pesticider.

jpj

Stolthed, klima og bæredygtighed i fokus på Fjerkræskongres 2020

Hvordan håndterer man i praksis bæredygtigheds- og klimadagsordnen som fjerkræproducent? Det bliver et af hovedpunkterne på årets fjerkrækongres, der snart finder sted.

Syv nye traktorer klar til levering

A.P. Andersen Maskinfirma I/S i Gjerndrup nær Brørup har travlt i denne uge med klargøringen af ikke mindre end syv nye traktorer, der skal klargøres til levering.

Stougaard stopper

Danske Halmleverandører skal have ny formand. Landmand Hans Stougaard fra Vestfyn stopper på generalforsamlingen til marts. Efter 23 år som drivkraften bag udbredelse af halm i blandt andet energisektoren.

Ukrudt i vintersæd –har du en plan?

Når temperaturen kommer lidt op, betaler det sig ifølge Agrovis planteteam at have en strategi klar.

Et helt nyt værktøj til overvågning af svinesundheden er klar

Svineproducenter har nu mulighed for at få mere end blot et øjebliksbillede af sundheden i besætningen. Med ny »SOS«-pakke fra DTU følges sygdomsdynamikken over tid, og kan sammen med dyrlægens observationer give et klart overblik over eventuelle udfordringer i besætningen.

3. generation af fuldfoderblander ruller ind på markedet

3. generation af fuldfoderblander ruller ind på markedet

Alternativ bekæmpelse af rapsjordlopper

Udfasningen af midler betyder, at der kan være ide i at tænke anderledes, når det gælder beskyttelse af vinterrapsen.

Efterlyser 10 frontløbere til jagten på nye alternativer til efterafgrøder

Landbrugsstyrelsen leder efter landmænd, der i to år skal skifte regler og datofrister om pligtige og husdyrefterafgrøderne ud med satellitbilleder af biomasse på marker.
Side 1 af 1772 (35427 artikler)Prev1234567177017711772Next