bannerPos

Landmand: - En voldsom kvælstofstraf på grund af vejret

Ole Olsen står her ved et lille stykke uhøstet mark i Tølløse.

AF: ALEXANDER DORNWIRTH

JOURNALIST
21-08-2019 07:16
Deltidslandmand Ole Olsen fra Tølløse er træt af de firkantede efterafgrøderegler, der kan medføre en reduktion på op til 72 kg. N. pr. hektar, hvis man ikke får høstet i tide.

 

Følg debatten på Facebook:

Fra 2019 får du mulighed for at udskyde etableringen af efterafgrøder fra den 20. august til 7. september.

Det melder Landbrugsstyrelsen ud i deres såkaldte »fleksible frister for etablering af efterafgrøder«.

Men det sker ikke uden omkostninger, da man som landmand vil få reduceret sin kvælstofkvote markant.

Og det provokerer deltidslandmand Ole Olsen, som har cirka 50 hektar ved Tølløse, at reglerne for efterafgrøder er så firkantede og ikke tager hensyn til vejrforholdene, som han formulerer det.

- Man bliver straffet i ens kvælstofkvote til næste år på grund af, at man ikke får høstet i tide på grund af vejret. Og det er jo ikke landmændenes skyld, det er regnvejr, derfor synes jeg ikke, at landmændene skal straffes. I alle andre erhverv, der hedder sådan noget her »force majeure«. Og gang på gang kan vi se, at vi ikke kan leve op til de her firkantede krav, siger Ole Olsen, som ville ønske, at reglerne var mindre firkantede, og at de blev udformet, så der ikke fra år til år skulle søges om dispensation.

»Fleksibelt« en provokation

Alene ordet »fleksibelt« fra Landbrugsstyrelsens side, mener Ole Olsen er en provokation i sig selv.

- At kalde det fleksibelt… Altså, vejret kan så selv bestemme, hvor stor en bøde jeg skal have? At kalde det for fleksibelt, det synes jeg er at stramme den, siger han med et lille grin.

- Vi har en rimelig god høst i år, hvor planterne stort set har brugt alt det kvælstof, som vi har givet markerne i foråret. Så der er jo ikke ret meget at hente op fra jorden. En reduktion op til 72 kg. N pr. hektar til næste år er jo voldsomt. Jeg gør selvfølgelig mit bedste som landmand, og der er jo ingen landmand, der venter med at høste til efter den 20. august frivilligt. Så hvis det er umuligt at høste der på grund af vejret, så synes jeg, at det er urimeligt, at jeg bliver straffet, lyder det fra deltidslandmanden, der dog ikke selv bliver ramt af kvotereduktion i år.

- Men jeg har hørt, at man for eksempel på Djursland flere steder næsten ikke er gået i gang med at høste endnu. Og også i den nordlige del af Jylland er man bagefter. Så der er helt sikkert mange, der bliver ramt. Og den maksimale reduktion i kvælstofkvoten begynder allerede 29. august, og det er der jo kun lige godt en uge til, siger Ole Olsen.

alexander@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 22 67 55

Øg udbyttet i marken med en behandlingsslutspurt

Man skal jævnligt gå sine marker igennem og se, om der er behov for en sidste behandling før høsten. - De sidste sprøjtninger er med til at give en bedre bundlinje, lyder det fra Kirsten Larsen, chefkonsulent i Velas Planteavl i Vissenbjerg.

Bedste svineafkast i 30 år

De danske svinebedrifter kom ud af 2019 med et gennemsnitligt driftsresultat på 3,7 millioner kroner, og en afkastningsgrad på 8,4 procent, viser tal fra Danmarks Statistik.

Juelsminde-halvøen under lup

Dialog med lodsejere skal udvikle As Vig

Økologer har masser af næringsstoffer

Økologer betaler prisen for de konventionelles landbrugspakke, lød det fra Økologisk Landsforening, da regeringen ville stramme udnyttelseskravet til husdyrgødning.

Majs med udfordringer

Majsen er under angreb både ovenfra og nedenfra efter et svært forår. For eksempel har råger hærget majsmarker i det sydlige Jylland, hvor landmænd har mistet adskillige hektar til fugle.

Porten til kvalitet

Vi er håndværkere, og vi gør det, vi er bedst til, siger indehaveren af Syddansk Portteknik, Kenneth Bruun Petersen, som har flere års erfaring i portbranchen.

Coronakrisen sætter fortsat sit præg på traktorsalget i Danmark

Eftervirkningerne fra coronakrisen har sat sine spor i leveringen af nye traktorer til det danske marked og juni måned er ingen undtagelse.

Er gården sikker for nysgerrige sommerbørn?

Mange danskere holder sommerferie i Danmark i år på grund af corona. Derfor vil der være ekstra mange børn og voksne fra byen, som gerne vil se, føle og lugte til livet på et moderne landbrug. For at give alle den bedste oplevelse opfordrer Topdanmark til, at landmænd kontrollerer sikkerheden på gården, før sommergæsterne kommer.

Lovgivning og klare regler skal skabe tillid til den tyske kødindustri

Danish Crown bakker uforbeholdent op om den tyske arbejdsministers planer om at forbyde underleverandører af arbejdskraft i den tyske kødindustri.

Fremragende nationalparkfotos premieret

Fire fremragende fotos fra Nationalpark Kongernes Nordsjælland er blevet premieret i en konkurrence med flere gode vinderbud.
Side 1 af 1873 (37451 artikler)Prev1234567187118721873Next