Græskar vinder frem på de danske marker

Siden 2015 er arealet af græskarmarker steget med næsten 50 procent. De store orange græskar ender både som dekorative lanterner i fejringen af Halloween og i køkkenet, hvor de indgår i madlavningen.

Græskar er blevet spist og dyrket i Danmark i århundreder, men der er dog intet, som tyder på, at vi er ved at være trætte af det enorme bær med det hårde ydre. Landbrugsstyrelsens statistik over, hvor stort et areal der bruges til dyrkning af græskar i Danmark, viser, at det samlede areal er steget med 114 hektar på bare fem år.

- Der har i år vokset rigtig mange græskar ude på de danske marker. I 2015 dyrkede vi 234 hektar græskar i Danmark, mens tallet i 2019 er 348 hektar. Det er en stigning på 50 procent - svarende til 160 fodboldbaner, siger teamleder i Landbrugsstyrelsen Peter Byrial Dalsgaard.

 

Hokkaido og Halloween hitter

I takt med at flere fejrer Halloween, er mange begyndt at forbinde græskarret med de store uhyggelige græskarhoveder. Men græskarret har også fundet vej til vores køkkener.

- I vores opgørelse kan vi se, at det lille orange hokkaido-græskar, som mange bruger i køkkenet til at lave suppe eller græskarfritter af, og det store Halloween-græskar, er blandt de sorter, som der dyrkes flest af herhjemme. De danske landmænd dyrker altså de græskar, vi bruger til dekoration, men også dem vi spiser, siger teamleder i Landbrugsstyrelsen Peter Byrial Dalsgaard.

Læs også