bannerPos

Kornet skal tørres helt ned i høst

Et planlager har en tørrezone på cirka 10 centimeter, der bevæger sig op gennem kornet, hvor kornet er tørt under og vådt over. Ved at stikke et spyd ned i kornet, kan man ofte mærke, når spyddet kommer til tørt korn.
20-08-2019 08:29
Vand, varme og ilt er vigtige faktorer, der har betydning for optimal opbevaring af det høstede korn. Teknikrådgiver Hans Thostrup giver råd til tørring og opbevaring af korn.

Når kornet er høstet, og den værdifulde avl er lagt på lager, er det vigtig at kunne opbevare kornet, uden at det ødelægges.

Teknikrådgiver hos LMO, Hans Thostrup fremhæver tre faktorer, der har stor betydning for optimal opbevaring.

- Vand, varme og ilt, siger han og understreger, at kornet skal tørres helt ned i høst, da vintertørring nemt kan tredoble prisen for tørring.

Nedkøling og nedtørring

Der er flere metoder til at tørre kornet.

Kornet skal tørres helt ned i høst, da vintertørring fint kan tredoble tørreprisen. Efter endt tørring skal kornet køles ned

Hans Thostrup, Teknikrådgiver LMO

Ved eksempelvis gastæt opbevaring fjernes ilten, og kornets ånding holder op.

- Især ved tørt korn skal man tilsætte kuldioxid for at fjerne ilten. Ved fugtigt korn vil kornet selv danne kuldioxid og skabe iltfri opbevaring, siger Hans Thostrup.

Han minder om, at hvis kornet er nede på 17-18 procent i vandindhold, er det muligt at gøre det lagerfast ved at nedkøle det.

- Generelt har vi den tommelfingerregel, at tre grader nedkøling virker lige så godt som en procent nedtørring, siger han.

Planlageret efterligner marken

I et planlager forsøger man at efterligne det, som sker, når kornet bliver tørret ned på marken.

- Har luften den rette relative fugtighed, kan kornet tørres ned til et ønsket vandindhold.

Luftens relative fugtighed er svær at måle. Derfor anbefaler Hans Thostrup, at man benytter et vådt/tørt termometer.

- Det er den metode, jeg har bedst erfaring med, siger han.

- Bruger man et hårhygrometer, skal man først regenerere hårene ved at pakke dem ind i en våd klud i en halv time. Når man fjerner den fugtige klud, er der på de fleste en justérskrue, hvor man indstiller viseren til at stå på 98-100 procent, forklarer han.

Opvarmning af korn

Opvarmning af korn kan være nødvendig for at få kornet tørret helt ned.

- Har man over 20 procent vand i kornet, skal man ikke benytte opvarmning. Ved 19-20 procent vand skal der maksimalt benyttes tre graders opvarmning og under 18 procent vand seks graders opvarmning.

En grads opvarmning af luften sænker luftfugtigheden med 4-5 procent, så seks grader svarer til 25-30 procents reduktion for eksempel fra 90 procent til 65 procent luftfugtighed.

- Vi ønsker ikke i et planlager at tørre med lavere luftfugtighed end 60-65 procent, idet kornet bliver for tørt og skal befugtes igen, siger Hans Thostrup og minder om, at ved vådt korn tager tørreprocessen nemt tre-fire uger eller mere, især hvis vejrbetingelserne er ugunstige.

- Et planlager har en tørrezone på cirka 10 centimeter, der bevæger sig op gennem kornet, hvor kornet er tørt under og vådt over. Ved at stikke et spyd ned i kornet kan man ofte mærke, når spyddet kommer til tørt korn.

Mange korntestere måler ifølge Hans Thostrup unøjagtigt, hvorfor man ikke kan stole på det målte vandindhold.

- En test, man selv kan foretage, er at veje nøjagtige kornprøver af, for eksempel med en brevvægt, og så komme dem i mikrobølgeovnen og tørre dem, til prøverne ikke taber mere i vægt. Dernæst kan vandindholdet regnes ud ved at trække den tørre vægt fra den våde, gange med 100 og dividere med den våde vægt, siger Hans Thostrup.

- Husk at sætte et glas med vand ind i mikrobølgeovnen, ellers vil kornet selvantænde, understreger han.

Automatisk styring af blæseren betaler sig

Hvis man tørrer i 10-20 dage, kan man komme i tvivl om, hvorvidt man tørrer korn eller blæser fugt ind i kornet.

- Når der fordamper vand, vil temperaturen falde, og er luften oveni kornet koldere end den i hovedkanalen, så er man 100 procent sikker på, at man fjerner vand fra kornet, siger teknikrådgivere.

- Jo større temperaturforskel, jo mere vand fjerner man fra kornet.

Han anbefaler automatisk styring af blæseren.

- Målinger viser, at man kan spare 40 procent i energiforbrug ved korrekt styring.

hl

Regnemetode til at bestemme vandindholdet i kornprøver:

(vægt på våd kornprøve – vægt på tør kornprøve) x 100 / vægt på våd kornprøve

Dan Duck venter med millionretssag

Onsdag fik Dan Ducks direktør Hardy Eskildsen foretræde for folketingets Miljø- og Fødevareudvalg. Her skulle han redegøre for det særdeles kritisable forløb, som Fødevarestyrelsen kastede ham ud i med en fejlbehæftet kontrolrapport, der kostede kæmpe dele af julesalget.

Arla-mælk uden genmodificeret foder

Øget efterspørgsel i Europa og optimeret logistik er baggrunden for, at Arla fra 1. april 2021 beder alle sine danske konventionelle landmænd om at skifte til foder, der ikke er genmodificeret.

Coop vil fremme grøn omstilling blandt fødevareproducenter

Coop har lanceret et nyt initiativ, Coop Klimafunding. Det skal understøtte den grønne omstilling blandt danske fødevareproducenter og skabe nye muligheder for finansiering af grønne tiltag i samarbejde med forbrugerne.

Coop vil fremme den grønne omstilling blandt danske fødevareproducenter

Nu lancerer Coop et nyt initiativ, Coop Klimafunding, der skal understøtte den grønne omstilling blandt danske fødevareproducenter og skabe nye muligheder for finansiering af grønne tiltag i samarbejde med forbrugerne. Ansøg allerede nu om at blive en del af Coop Klimafunding.

Det tegner til at gødningsprisen skal op i 2020

Prisen for kvælstof har fundet sig et nyt lavpunkt og er så småt begyndt at stige igen. Med en oliepris der ligeledes peger op og med kornpriser der også går i vejret, så tyder det på at prisen for gødning skal stige i resten af 2020.

Prisen for sukker rebounder efter korrektion

Efter et halvt år med kraftig optur til prisen for sukker oplevede vi i sidste uge en større nedadgående priskorrektion. Men korrektion var kortvarig og allerede i denne uge er sukkerprisen atter med pil op.

Miljøministeren stopper jagt på fire truede fuglearter

Miljøminister Lea Wermelin vil sætte en stopper for jagt på fire fuglearter i Danmark, hvoraf tre arter er truede globalt, og en art er i tilbagegang i Danmark. Et enigt vildtforvaltningsråd står bag ministerens beslutning.

Landbrugskommissær afkræves svar ovenpå opsigtsvækkende melding

En række danske EU-parlamentarikere og en flok af deres udenlandske kolleger kræver svar fra EU’s landbrugskommissær Janusz Wojciechowski omkring meningen for Twitter-opdatering, hvor dansk svineproduktion bliver problematiseret.

Jerseymælk fra stald til forbruger

Lapp Valley Farm nær byen New Holland i Pennsylvania, USA, sælger is i lange baner fra sine 80 jerseykøer til kunder fra nær og fjern, fordi de selv laver 16 slags meget velsmagende is og giver kunderne en god oplevelse.
Side 1 af 1774 (35469 artikler)Prev1234567177217731774Next