Lav en »Tour de mark« før høst

Tenna Bang 10-07-2018 08:01:25
ALS-resistent fuglegræs i havre i maj. Bemærk at alt andet bredbladet ukrudt er bekæmpet fint.
Juli er Tour de France-tid. Brug dog også lidt sommertid på en rundtur i markerne - også de fjerneste. Det giver værdifulde erfaringer, som man ikke nødvendigvis får fra mejetærskerens kabine.

I skrivende stund er der udsigt til en tidlig høst. Dermed er det muligt at forberede for eksempel raps eller vintersæd optimalt. Korn til foder må nedvisnes før høst. Nedvisning er en god ide hvis der er for eksempel er enårig rapgræs i bunden af kornet. Det vil udsulte bladlus og snegle. 
Indtil nu har det ikke været »snegle-vejr«, men hver enkelt snegl lægger hundredvis af æg, så det kan endnu nå at blive et problem i raps. Nedvisn i god tid, da det går stærkt med modningen. Nogle markerne er formentlig allerede for langt fremme til at man kan overholde sprøjtefristen- eller for tørre til at være modtagelige.
Husk, hvis du vælger at nedvisne, at tilpasse dosis: Mindst ved regulær nedvisning og max. hvis der skal nedvisnes bredbladet ukrudt som for eksempel tidsler. Ved de lave doseringer eller hvis der er kalk eller okker i vandet, vil det desuden være en fordel at tilsætte et par liter ammonium sulfat pr hektar før glyfosat ved opblandingen.  Sprede-klæbemiddel er generelt en god ide under lidt tørre forhold.

Behandling af ukrudt

Rodukrudt som for eksempel tidsler, grå bynke, følfod  eller kvik kan behandles med et glyfosat-produkt i stubben. Det vil virke bedre at behandle på planter i god vækst i oktober end på udtørrede planter nu. Let frost lige efter glyfosat behandling mod kvik øger faktisk kun transporten ned i rødderne og dermed effekten. Vær dog opmærksom på, hvornår du må behandle dine marker forud for vårsæd i forhold til diverse regler- specielt hvor der er udsået efterafgrøder. 
Forud for vintersæd kan man normalt ikke nå at få vækst nok til at behandle med glyfosat.  En stubbehandling med fuld gennemskæring kan være effektiv mod især gråbynke, sjældent mod de andre arter. Stubbehandlingen bremser dog indvandringen ind i marker og er derfor især en god ide langs markkanterne hvor rodukrudtet ofte kommer fra. Mod det meste frøukrudt øger stubbehandling derimod blot spireevnen af disse til kommende sæson. Stubbehandlingen bør derfor målrettes specialopgaverne som nævnt ovenover.    

Andet bredbladet problemukrudt

Fuglegræs bør have ekstra bevågenhed, denne art har mange steder udvikler resistens mod de såkaldte ALS- hæmmere, som for eksempel Express, Ally, Primus, Hussar, Cossack, Harmony, MaisTer, Titus med flere. Hvis der, eventuelt i pletter, kun er fuglegræs tilbage efter en i øvrigt effektiv ukrudtsbehandling er der grund til at være tjekke op på planteværnsstrategien.
 Den mest effektive metode for at forhindre udvikling af ALS-resistens er afgrøder, der slet ikke sprøjtes, for eksempel græs til foder. Næst bedst er afgrøder, hvor der bruges jordmidler som Kerb (vinterraps) eller vintersæd med brug af DFF + Boxer i forholdsvis høj dosis. Der er i korn, undtaget havre, effektive midler til brug i foråret, men de er noget dyrere end ALS-hæmmerne.

Vurder årets vanding

Selvom det er på en lidt kedelig baggrund, bør alle, der vander, evaluere hvor godt det er gået. I år er det ganske tydeligt, hvilke marker der blev holdt grønne længst, og derfor har størst udbyttepotentiale. Vi ser for eksempel marker, der er vandet med samme interval og mængder sæsonen igennem, men med forskellig start tidspunkt. Denne forsinkelse har marker med den seneste opstart ikke kunnet indhente. Set i »bagklogskabens dorske lys«, burde de gode marker være prioriteret i forhold til for eksempel dem, der allerede var i underskud efter de første vandingsrunder. 
Selv om der ikke er udsigt til nogen god høst generelt, kan man stadig få en god høst med hensyn til erfaringer og det bør vi udnytte.
 

L&F: Nyt klimakatalog har for mange usikkerheder

24-09-2018 13:54:42

Landbrug & Fødevarer hilser mere viden om klimapåvirkninger i landbruget velkommen. Det nye virkemiddelkatalog fra Aarhus Universitet (DCA) og Københavns Universitet (IFRO) indeholder for mange usikkerheder og får desværre ikke set tingene i et helhedsperspektiv, mener erhvervsorganisationen.


En speciel uge på afgrødemarkedet sluttede

24-09-2018 13:48:47

Det er ikke altid nemt at finde en sammenhæng i det, der sker ude på børsmarkederne for afgrøder såvel som på aktier. Ugen, der nu går på hæld, var virkelig vanskelig at blive klog på, hvis vi fokuserer ikke kun på afgrødemarkedet, men også på aktiemarkedet.


ØRD: Overtrædelser kan undgås

24-09-2018 13:11:23

ØkologiRådgivning Danmark har udarbejdet en guide til at undgå de hyppigste fejl og overtrædelser i forbindelse med økologikontrollen. Direktøren opfordrer økologer til at bruge den og være klar til kontrol – hver dag.


L&F går i kødet på økologisk kampagne

24-09-2018 10:19:30

Det holder ikke, når man sammenligner spisning af kød med at ryge cigaretter, slår Flemming Nør-Pedersen fra Landbrug & Fødevarer fast.


Helms leverer Komatsu Forest-giganter til to skoventreprenører

22-09-2018 14:00:07

Med Komatsus XC-serie kan Helms TMT Centret nu tilbyde 8-hjuls skovningsmaskiner, som imødekommer behovet for ekstreme maskiner i de egne, hvor det er særligt påkrævet.


Skoven kan afhjælpe tørketab

22-09-2018 13:00:12

Der er meget gode priser på både råtræ og flis. Derfor er det oplagt for tørkeramte landmænd at undersøge, om skoven kan kompensere for nedgang i udbytter fra planteavlen, råder Skovdyrkerne.


Fagligt blik er guld værd i skoven

22-09-2018 12:00:16

Manglende faglighed, erfaring og grundighed hos en skoventreprenør kan koste skovejere dyrt og belaste både pengepung, miljø og klima, advarer den største aktør i skovbranchen.


Traktorer med rødder i skoven

22-09-2018 11:00:06

Bornholmsk juletræsproducent er vild med sin skovtraktor – en N-serie-model fra Valtra.


Vestjyllands Andel vil sende 55 millioner tilbage til medlemmerne

22-09-2018 10:00:13

Vestjyllands Andel vil fordele hele overskuddet fra de danske aktiviteter – 55 millioner kroner – blandt medlemmerne.


Kom med til Sydøen i New Zealand

22-09-2018 09:00:55

New Zealand er kendt for meget - ikke mindst sin omfattende landbrugsproduktion og overvældende natur. Det er også landet, hvor landbrugsstøtten blev revet væk natten over i 1990. Vel at mærke uden, at landmændenes økonomi kollapsede - og i dag er det et effektivt landbrug, som deltagerne i studieturen vil opleve fra 17. januar til 3. februar 2019.


Lovgivning uden bagslag

22-09-2018 08:33:13

Hester og Bjarke fra Samsø er Årets Økologer

21-09-2018 14:31:37

Hester Callaghan og Bjarke Jensen fra Samsø har vundet konkurrencen om at blive Årets Økolog. Otte økologer var nomineret til titlen, og mere end 30.000 danskere har deltaget i afstemningen. Hester og Bjarke driver Yduns Have på Samsø, hvor de producerer økologiske æg og grøntsager.


Læs i MaskinParken i morgen lørdag

21-09-2018 14:11:39

I morgen lørdag udkommer MaskinParken som anden sektion til dagbladet Effektivt Landbrug. Her kan du læse om nye agenturer på vej ind hos Præstbro Maskiner A/S, historiske markedsandele hos Claas i Danmark og en reportage fra Super Dæk Service.


Stop for fyring med petrokoks

21-09-2018 14:03:46

Miljøet og mennesker skal fremover skånes for petrokoks. Fra januar 2019 bliver det forbudt at fyre med petrokoks i private husholdninger.


Landbrugsstyrelsen er det forkerte sted at spare

21-09-2018 13:05:26

Endnu længere sagsbehandlingstider og landmænd, der ikke får deres tilskud til tiden, kan blive konsekvensen af, at sparekniven nu snart svinges over Landbrugsstyrelsen.


Claas tilbyder afdragsfrihed i 12 måneder

21-09-2018 12:57:05

Køb en ny Claas-maskine inden 31. januar 2019 og få mulighed for afdragsfrihed i 12 måneder.


Afrikansk svinepest er must win battle nummer 1

21-09-2018 08:16:06

Den danske eksport og hele branchens arbejdspladser er på spil, når snakken kommer ind på afrikansk svinepest. Under denne uges Fagligt Nyt i Fredericia blev risiko og smittebeskyttelse naturligvis også sat på dagsordenen.


Umuligt at udpege den bedste plov

21-09-2018 08:08:07

Uanset fabrikat har hver plov sine fordele. Og indstillingen er afgørende, især for økologer der har interesse i at minimere ukrudtstrykket. Det viste Agri Nords Pløjedag, hvor otte plove var til eksamen.


Sojaskrå tæt på nyt stort og langsigtet købssignal

02-02-2018 09:12:17

I sidste uge var prisen for sojaskrå på afgrødebørsen i Chicago oppe og teste det vigtige modstandsniveau i opadgående retning ved 350 dollar pr. short ton. Testen er i første omgang blevet afvist, men som det fremgår nedenfor, så signalerer de tekniske indikatorer, at der fortsat er tiltagende styrketegn i opadgående retning, og at et brud i opadgående retning kan være nært forestående.


Side 1 af 1364 (27280 artikler)Prev1234567136213631364Next

Digitale brochurer

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX – også kaldet ECAvand, som tilsættes dyrenes drikkesystemer, og som er helt ufarligt for dyr og mennesker. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Anlæg og produkt er godkendt af Fødevareministeriet til brug i fødevareproducerende virksomheder og registreret under EU’s biocidforordning under ECHA liste 95 – Ét telefonopkald eller besøg koster ikke noget, men giver bedre vished! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Se flere brochurer