Udfordringer skal løses

Agrovi tager på planteavlsmøde i Nordsjælland temperaturen på landbrugets økonomi og forholder sig til klimaudfordringer og -politik.

PLANTEAVLSMØDE Fremtiden byder på udfordringer, der skal løses – både politisk, økonomisk og klimamæssigt.

På Agrovis årlige planteavlsmøde – på Metalskolen i Slangerup onsdag den 5. februar – tager rådgivningsselskabet derfor temperaturen på landbrugets økonomi og forholder sig til klimaudfordringer og -politik.

- Landbruget har et kæmpe potentiale i at blive en af de allermest signifikante klimaforkæmpere i fremtiden, siger planteavlschef hos Agrovi, Hans Henrik Fredsted, og fortsætter:

- Men der er mange ting, vi skal forholde os til. Det er både politisk, økonomisk og ikke mindst klimamæssigt, for at det bliver en succes. Det til tider voldsomme vejr, hvad enten det er regn, storm eller tørke, påvirker vores hverdag i højere og højere grad.

Indlæg af TV2-meteorolog

Til det årlige planteavlsmøde i Nordsjælland er salen som regel fyldt af over 200 landmænd, der kommer for at dele erfaringer, blive klogere og ikke mindst være på forkant med udviklingen i forhold til at tilpasse sig til de nye forhold i marken.

- Vi kommer både til at kigge på effekten af vores gødskning, efterafgrøder og ikke mindst resultaterne fra vores direkte såning-demoer, oplyser Hans Henrik Fredsted videre.

- Vi kommer, tilføjer han, helt ud i marken i vores præsentationer, så vi kan følge de helt konkrete resultater af de vejrmæssige forandringer, vi står midt i.

Til at hjælpe med at kigge på, hvordan fremtiden kommer til at tegne sig rent vejrmæssigt, kommer TV2-meteorolog Anders Brandt forbi for at give en indikator på, hvad der venter os i fremtiden.

Beregning af klimaaftryk

Som noget nyt i år, vil Agrovis rådgiver og ekspert i conservation agriculture, Søren Ilsøe, give gode råd til, hvordan man selv kan beregne klimaaftrykket på sin egen bedrift. Han vil desuden fortælle om, hvorfor det lige præcis er så vigtigt for fremtiden.

- Hvis vi skal kunne tilpasse os de foranderlige vejrforhold, må vi vide, hvor vi skal sætte ind og hvordan, for at sikre os den mest rentable forretning også fremadrettet, påpeger Søren Ilsøe og uddyber:

- Der findes allerede flere interessante dyrkningsformer, der giver et bedre udbytte, selv hvis der har været perioder med ekstremt vejr. Så vi vil se en branche, der vil ændre sig over tid i takt med klimaets udvikling.

Læs mere om Pløjefri dyrkning

Begreber som conservation agriculture og regenerativt landbrug vinder frem – også i det politiske landskab og hos organisationer, som ikke har haft historie for samarbejde med landbruget.

Læs mere her

Læs også