Conviso i danske sukkerroer i 2023

Rundt om i det meste af Europa er Conviso Smart-systemet godkendt og har været i brug i flere år – blandt andet i Sverige og Finland. Men i Danmark trækker det fortsat ud, oplyser KWS.

De farvede lande i Europa bruger allerede Conviso-systemet - visse steder på over halvdelen af deres roeareal.

I dag er ukrudtssprøjtning i sukkerroer et kompliceret og dyrt samspil omkring dosering, timing og sprøjteteknik – som selv garvede roedyrkere kan tabe.

Derfor ser mange meget frem til det såkaldte Conviso Smart-system, hvor bestemte Smart-roesorter blot skal sprøjtes to gange med ukrudtsmidlet Conviso One fra Bayer for at holde roemarkerne rene for ukrudt.

- Det er ikke GMO, men udviklet ved klassisk planteforædling, understreger Elo West Larsen på et netop afholdt landmandsmøde ved Maribo.

I mange lande

Rundt om i det meste af Europa er Conviso Smart-systemet godkendt og har været i brug i flere år – blandt andet i Sverige og Finland.

I flere lande dækker det op til 50 procent af roedyrkningen.

- Desværre ser det nu ud til, at det først bliver i dyrkningsåret 2023, at vi opnår en godkendelse her i Danmark af Conviso One-herbicidet i en dosering, som gør det anvendeligt, lyder i denne uge meldingen fra KWS.

Virusgulsot-tolerante roesorter på vej

I flere europæiske lande har virusgulsort de sidste par år været et kæmpeproblem i sukkerroemarker, efter at bejdsning med neonicotinoider i form af Gaucho er blevet forbudt.

- Min mavefornemmelse siger mig, at vi til kommende sæson 2022 ikke igen opnår dispensation til at må bruge Gaucho her i Danmark, lyder vurderingen fra Elo West Larsen, salgschef for sukkerroer hos forædlerfirmaet KWS på det landmandsmøde, som KWS netop har afholdt ved Maribo på Lolland.

- Derfor hedder det fremover mere IPM Integreret plantebeskyttelse, som omfatter stort set alle dyrkningsforhold, der kan forebygge angreb af for eksempel virusgulsot.

Den gode nyhed er, at KWS indenfor et par år er klar med nye roesorter, der har tolerance overfor virusgulsot, som det i dag kendes for nematoder og rhizomania.

Læs også