bannerPos

Utilfredshed over glyphosat-udmelding fra L&F:: - Det skriger til himlen, at en landbrugsorganisation skal melde sådan ud

- At insinuere, at verdens mest effektive og skånsomme ukrudtsmiddel skulle udgøre et problem for mennesker, dyr, miljø eller natur, er decideret tåbeligt, siger Jørgen Evald, faglig direktør i BL.

AF: LASSE EGE PEDERSEN

NYHEDSREDAKTØR, EFFEKTIVT LANDBRUG
16-01-2020 07:35
Opfordringen fra Landbrug & Fødevarer om at danske landmænd skal skrue ned for glyphosat-forbruget vinder ikke opbakning hos Bæredygtigt Landbrug.

Dansk landbrug bør vise omverdenen en faldende kurve i forbruget af Roundup og glyphosat i et forsøg på at undgå et totalt forbud. Sådan har det i denne uge lydt fra Landbrug & Fødevarers planteformand Torben Hansen både her i Effektivt Landbrug under årsmødet i L&F Planteproduktion tirsdag.

Men den udmelding falder ikke i god jord hos Bæredygtigt Landbrugs faglige direktør, Jørgen Evald Jensen. Han afviser, at Roundup udgør noget problem og kritiserer derfor udmeldingen fra Landbrug & Fødevarer.

- Det skriger til himlen, at en landbrugsorganisation skal melde sådan ud. Der er ingen faglig fornuft bag udtalelsen – for hvilken dansk landmand bruger mere glyphosat end højest nødvendigt, siger Jørgen Evald Jensen.

Han forklarer, at for det første er vi Danmark i forvejen verdensberømte for at have et utroligt lavt forbrug af pesticider.

- Som Dansk Planteværn plejer at sige, bruger vi så meget som nødvendigt og så lidt som muligt. Og hvad er det for et problem, man vil løse? At insinuere, at verdens mest effektive og skånsomme ukrudtsmiddel skulle udgøre et problem for mennesker, dyr, miljø eller natur, er decideret tåbeligt, siger den faglige direktør.

Kan vise vejen

Fra planteformand Torben Hansen lød det i tirsdagens udgave af Effektivt Landbrug, at han ikke selv er bleg for at kalde glyphosat for et af de mest skånsomme og nænsomme pesticider, der er opfundet.

Han fortalte, at det er med frustration, at han står og ser på, at videnskab og fagligheden drukner i følelser og holdninger, når det kommer til debatten om glyphosat. I et forsøg på at vende den offentlige debat, så lød det fra planteformanden, at landmænd bør sænke forbruget af aktivstoffet i Roundup.

- Jeg tror på, at det kan hjælpe på den brede offentlige debat om glyphosat, hvis vi sideløbende kan vise en nedadgående kurve i forbruget. Vi ligger allerede super, super lavt generelt med vores pesticidforbrug i Danmark, men vi er simpelthen bare nødt til at skulle videre af den vej.

- Kan vi vise et endnu lavere forbrug af glyphosat, så tror vi på, at ikke bare internt i Danmark, men i hele Europa kan vise, det kan lade sig gøre det her, sagde Torben Hansen.

En melding han gentog tirsdag formiddag i Herning foran 1.500 tilhørere.

 

 

Syngenta hjælper med at beslutte vækstregulering

Firmaet har udviklet et digitalt program, InSpire, der via få spørgsmål giver et bud på, om der bør vækstreguleres.

Aksløberlarver gør nu stor skade i vintersæd og frøgræs

Det milde vejr har medført, at larverne er mere aktive end normalt. Larverne er mindre udbredte i landet, men kan gøre stor skade, oplyser Ghita Cordsen Nielsen, Seges.

HVO-diesel på New Holland traktorer

Bæredygtighed, CO2-reduktion og generelt udledning af færre partikler er varme emner, og det gælder i den grad også i landbruget. New Holland lancerer nu CO2-venlig HVO-diesel på T7-traktorerne.

I år mangler rapsen allerede bor

- Den megen nedbør har nedvasket bor i jorden til under rodzonen og bor er afgørende for vinterrapsens strækning og blomsterdannelse, lød det på planteværnsmøde i mandags.

Den nye McCormick X7-traktor klar til levering

På den store engelske landbrugsudstilling Lamma Show i Birmingham i januar måned lancerede McCormick deres nye X7-traktorserie. Nu er maskinerne klar til levering i Danmark.

Sumas opsiger sin Deutz-Fahr forhandling

Karsten Nielsen, som ejer maskinforretningen Sumas lidt syd for Aalborg, har taget en dyb indånding og opsagt sin Deutz-Fahr forhandling. I stedet for har han indledt et samarbejde med Fendt-specialisten TBS Maskinpower, som lejer sig ind hos Sumas og starter afdelingen TBS-Suldrup.

Forlænger ansøgningsrunden for minivådområder

Ovenpå sagen om fejl i potentialekortet giver fødevareminister Mogens Jensen (S) nu landmænd og konsulenter ekstra tid til at finde ud af, hvor der kan placeres flere minivådområder rundt omkring i Danmark
Side 1 af 1782 (35634 artikler)Prev1234567178017811782Next