Utilfredshed over glyphosat-udmelding fra L&F:: - Det skriger til himlen, at en landbrugsorganisation skal melde sådan ud

Opfordringen fra Landbrug & Fødevarer om at danske landmænd skal skrue ned for glyphosat-forbruget vinder ikke opbakning hos Bæredygtigt Landbrug.

Dansk landbrug bør vise omverdenen en faldende kurve i forbruget af Roundup og glyphosat i et forsøg på at undgå et totalt forbud. Sådan har det i denne uge lydt fra Landbrug & Fødevarers planteformand Torben Hansen både her i Effektivt Landbrug under årsmødet i L&F Planteproduktion tirsdag.

Men den udmelding falder ikke i god jord hos Bæredygtigt Landbrugs faglige direktør, Jørgen Evald Jensen. Han afviser, at Roundup udgør noget problem og kritiserer derfor udmeldingen fra Landbrug & Fødevarer.

- Det skriger til himlen, at en landbrugsorganisation skal melde sådan ud. Der er ingen faglig fornuft bag udtalelsen – for hvilken dansk landmand bruger mere glyphosat end højest nødvendigt, siger Jørgen Evald Jensen.

Han forklarer, at for det første er vi Danmark i forvejen verdensberømte for at have et utroligt lavt forbrug af pesticider.

- Som Dansk Planteværn plejer at sige, bruger vi så meget som nødvendigt og så lidt som muligt. Og hvad er det for et problem, man vil løse? At insinuere, at verdens mest effektive og skånsomme ukrudtsmiddel skulle udgøre et problem for mennesker, dyr, miljø eller natur, er decideret tåbeligt, siger den faglige direktør.

Kan vise vejen

Fra planteformand Torben Hansen lød det i tirsdagens udgave af Effektivt Landbrug, at han ikke selv er bleg for at kalde glyphosat for et af de mest skånsomme og nænsomme pesticider, der er opfundet.

Han fortalte, at det er med frustration, at han står og ser på, at videnskab og fagligheden drukner i følelser og holdninger, når det kommer til debatten om glyphosat. I et forsøg på at vende den offentlige debat, så lød det fra planteformanden, at landmænd bør sænke forbruget af aktivstoffet i Roundup.

- Jeg tror på, at det kan hjælpe på den brede offentlige debat om glyphosat, hvis vi sideløbende kan vise en nedadgående kurve i forbruget. Vi ligger allerede super, super lavt generelt med vores pesticidforbrug i Danmark, men vi er simpelthen bare nødt til at skulle videre af den vej.

- Kan vi vise et endnu lavere forbrug af glyphosat, så tror vi på, at ikke bare internt i Danmark, men i hele Europa kan vise, det kan lade sig gøre det her, sagde Torben Hansen.

En melding han gentog tirsdag formiddag i Herning foran 1.500 tilhørere.

 

 

Læs også