- Min utålmodighed har kostet mig et par politiske øretæver

Den markante landbo- og dyrskueformand, Povl Fritzner, har aldrig holdt sig tilbage, når det kommer til debat omkring landbruget på både de indre og ydre linjer. På mandag fylder han 70 år, og han har ingen planer om at trække sig tilbage fra organisationsarbejde foreløbigt.

I 2017 blev Povl Fritzner Når det kommer til politik har Povl Fritzner aldrig holdt sine meninger tilbage. Her er han i diskussion med EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager i 2018. Foto: Flemming Erhard

- Det kan selvfølgelig ikke undgås, at der har været et par bump på vejen, men sådan er det, når man er lidt firkantet, som jeg kan være.

Sådan lyder det ærligt fra Povl Fritzner, formand for Østlige Øers Landboforeninger og Roskilde Dyrskue, som mandag den 11. maj runder 70 år. I den anledning har vi taget en snak med den karismatiske landmand fra Viborggård nær Herlufmagle.

Fra Povl Fritzner lyder det, at de første 70 år af livet heldigvis har budt på masser solskinstimer, men når det kommer til det politiske arbejde, så er og bliver han ikke personen, der holder sine meninger tilbage.

Blandt mange sager fra de seneste år kan blandt andet nævnes, da han i februar 2018 via udtalelser til Effektivt Landbrug fik døbt Bæredygtigt Landbrugs retssag mod staten om vandplanerne for »Århundredets Retssag«. En betegnelse, der gik igen i de større landsdækkende medier.

Povl Fritzner talte for, at Landbrug & Fødevarer, hvor han også selv er et mangeårigt medlem af primærbestyrelsen, skulle gå med i retssagen med den konkurrerende landbrugsorganisation. Noget Landbrug & Fødevarer også endte med at gøre, men ikke uden, at Povl Fritzner internt i L&F-systemet blev kraftigt kritiseret for sin ageren.

Boykottede minister

Som formand for landets største dyrskue i Roskilde kom han også i fokus i 2015, da han stik imod traditionerne undlod at invitere landbrugets fagministre til den officielle åbning. Året forinden havde han i sin åbningstale i Roskilde – nok engang – langet voldsomt ud efter embedsværket i Miljøministeriet, som han mente ikke tog højde for al fakta i sin miljøregulering landbruget. Det fik tilsyneladende den daværende miljøminister Kirsten Brosbøl, der var med under åbningen, til helt at droppe en efterfølgende festmiddag.

- Min utålmodighed har kostet mig et par politiske øretæver, erkender Povl Fritzner, der tilføjer om debatten på de indre linjer:

- Jeg er nok den, der har fået mest af skæld ud overhovedet af diverse formænd, men det gør heller ikke noget, hvis det så også har flyttet noget i det politiske arbejde.

Nogle er nødt til at forstå

Povl Fritzner mener, at når det kommer til organisationsarbejde, så skal der være plads til uenigheder. Og stadig i dag er der plads til at flytte ting i måden, som Landbrug & Fødevarer fungerer på,  mener han og påpeger, at det vil der altid være i en så stor organisation.

- Man er nødt til at forstå, eller i hvert fald nogle er nødt til at forstå, at vores bagland i dag er ændret i forhold til tidligere.

- Det skulle jo gerne være sådan, at vi fik valgt de skrappeste til vores organisation, men jeg har en stærk fornemmelse af, at de i dag bliver hjemme for at passe deres egne bedrifter og familier.

- De prioriterer simpelthen anderledes, og derfor er det nok nødvendigt, at vi prøver at uddanne nogle mennesker og give dem forudsætningerne for, at de også kan gå ind i organisationsarbejdet, siger Povl Fritzner.

Han fortæller, at han gerne ser, at der kommer flere yngre kræfter ind i arbejdet i Landbrug & Fødevarer og landboforeningerne, men det kræver også, at der ændres i de forhold, som der i dag bliver arbejdet på.

- Det må ikke blive, som det er i dag, hvor du nærmest skal arbejde 24/7 for de respektive formandsposter. Jeg har virkelig brugt meget tid. Især på at tænke strategier. I politik er det sådan, at får du ikke marginalerne med, så taber man spillet.

Sidestil direktør og formand

Når det kommer til Landbrug & Fødevarer, har Povl Fritzner et opsigtsvækkende forslag.

- I Landbrug & Fødevarer så jeg gerne, at vi havde en direktør, der var ligestillet med den arbejdende formand. I dag har vi et meget mere kompliceret samfund med mere komplicerede lovtekster, bekendtgørelser og vejledninger.

- Det kræver, at alle folkevalgte i organisationen arbejder bredt. Og giver input. Eksempelvis via et hurtigt ad hoc-udvalg. Vi er en stor medlemsorganisation. En levende organisation. Jeg så gerne et formandskab, forretningsudvalg og et stort repræsentantskab med alle de lokale formænd, siger han.

Kjeldsen kunne lide Fritzner

Povl Fritzner har dog også fået ros af formænd i landbruget gennem årene. For 10 år siden i forbindelse med ØØL-formandens 60 års fødselsdag fortalte præsidenten for Landbrugsraadet mellem 1979 og 1995, H.O.A. Kjeldsen til Landbrug Øst, at han satte stor pris på Povl Fritzner.

- Under krisen i 80’erne var han en stor støtte i alle forhandlingerne med den daværende regering med Anker Jørgensen (S) i spidsen. Det lykkedes os også at komme igennem med flere ting, sagde H.O.A. Kjeldsen, der netop fremhævede Povl Fritzners direkte facon.

- Han pakker ikke sine meninger ind og taler et klart og tydeligt sprog. Han var en af dem, der udtalte sig kontant og klart. Jeg satte stor pris på ham, og det gør jeg stadig, sagde H.O.A. Kjeldsen i 2010.

Trækker sig ikke

Fra Povl Fritzner lyder det, at til trods for, at han nu runder de 70 år, hvilket for de fleste mennesker er lig med pensionsalder, så er der for ham lige nu ingen planer om at trække sig tilbage. Udover formandsposterne i Østlige Øers Landboforeninger og Roskilde Dyrskue er han også formand for det selskab i AP Pension, som investerer i landbrug.

- Ind til videre så fortsætter jeg, men jeg kender de demokratiske spilleregler. Det er godt nok blevet meget mere kompliceret, som jeg nævnte med lovtekster og vejledninger, men jeg synes stadigvæk arbejdet er spændende, og jeg føler mig frisk og klar, siger han.

Vil helst trække i tråde

Til spørgsmålet om, hvordan det kan være, at han aldrig selv er kommet længere i Landbrug & Fødevarer-systemet og for eksempel stillet op til en toppost her, enten formand eller viceformand, så lyder det:

-  Povl i sådan en stol i sådan et system passer slet ikke sammen, og jeg elsker jo at være hjemme og arbejde på gården. Min utålmodighed ville slet ikke kunne passe ind. Og så har der også været nogle, der var dygtigere end mig på de forskellige tidspunkter til at tage de poster.

- Jeg er blevet valgt af bønderne, og det er jeg stolt af. Det er dem, som jeg arbejder for. Man skal huske, at det er ingen selvfølge at være valgt af sine egne artsfæller. Så må folk tænke, hvad de ellers har lyst til, siger han.

Stor fest udskudt

Fødselsdagen mandag 11. maj skal fejres privat. På grund af corona-situationen er den store fest udskudt til efteråret.

- Her bliver der forhåbentlig plads til at mødes med både venner og fjender til noget åbent hus, fortæller Povl Fritzner.

lasse@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 22 67 35

Povl Fritzner

  • Født 11. maj 1950, Ringsted
  • Uddannet landbruger fra Bygholm i 1973
  • Formand ØØL
  • Formand Roskilde Dyrskue
  • Primærbestyrelse L&F
  • Formand for AP Pensions selskab for landbrugsinvesteringer
  • Sad i bestyrelsen i det, som i dag hedder Gefion i 32 år, indtil han trak sig i 2019
  • Har ejendom, som hans døtre har overtaget i et glidende generationsskifte, hvor der i alt er 490 hektar med planteavl. Har derudover forpagtninger og pasningsaftaler på cirka 200 hektar jord
  • Havde indtil for tre år siden også en slagtesvineproduktion på ejendommen

Læs også