Krig på ord: Ministeren afviste SF’s minkbeskyldninger

Det er ikke i strid med loven, hvis familiemedlemmer til tidligere minkavlere starter minkavl op, slog fødevareminister Jacob Jensen fast onsdag i en ophedet debat med SF’eren Carl Valentin.

Den politiske harme efter Zetland-artiklen »Irene og Anna har åbnet nye minkfarme. Imens venter deres mænd på erstatning for at lukke deres« var efterfølgende til at tage og føle på.

Artiklen beskriver, hvordan familiemedlemmer til tidligere minkavlere har startet avlen op igen, mens de tidligere avlere, som rubrikken antyder, venter på at få nedlukningserstatning.

Specielt var personer på venstrefløjen harme overfor tingenes tilstand, og det kom onsdag i høj grad til udtryk under spørgetiden i Folketinget.

SF’s Carl Valentin gik i kødet på fødevareminister Jacob Jensen (V), for ifølge Valentin, der flere gange har slået til lyd for en permanent nedlukning af minkbranchen i Danmark, havde svært ved at forstå, hvordan det kunne hænge sammen, som tingene er nu.

»Mener ministeren, at det er rimeligt, at minkavlere eller familiemedlemmer til minkavlere genåbner ny minkproduktion, samtidig med at de får erstatning for nedlukning af deres hidtidige minkproduktion« lød spørgsmålet til Jacob Jensen, der ellers tidligere har meldt ud, at der ikke er noget ulovligt i den praksis, der er gang i nu.

Ifølge Valentin burde kompensationen være betinget af en permanent exit fra branchen, så staten ikke betaler for en »tabt fremtidig indtjening« til personer, der alligevel fortsætter med minkavl i en ny konstruktion.

Forsvarede erhvervsfriheden

Som i Zetland-artiklen afviste Jacob Jensen kritikken og pegede på, at reglerne er fastsat ud fra et princip om erhvervsfrihed.

Han lagde i sit svar vægt på, at minkavlerne blev tvunget til at lukke deres forretning, og at de derfor har fået kompensation. Men det betyder ikke, at de aldrig må vende tilbage til branchen:

- Det betyder, at minkavlerne, som jo blev tvunget til at lukke deres forretning og virksomhed, nu, hvis de vil, kan starte en ny minkvirksomhed op fra bunden, såfremt det er inden for lovens rammer, naturligvis, sagde Jacob Jensen.

Han mindede desuden om, at minkavlerne ikke må genbruge aktiver, de har fået erstatning for, og at eventuelle overtrædelser vil blive sanktioneret.

Valentin: Minkavlere udnytter systemet

Carl Valentin er dog ikke imponeret. For ham er problemet ikke, om reglerne bliver fulgt, men om reglerne overhovedet er rimelige. Han mener, at ordningen er blevet alt for fordelagtig for minkavlerne og ikke sikrer, at erhvervet faktisk bliver afviklet.

- Vi har lavet en meget lukrativ ordning, må man sige, om erstatning til de her minkavlere. Man bruger næsten 30 milliarder kroner, alt inklusive, på de her ordninger. De tager jo udgangspunkt i, at produktionen bliver lukket ned, medmindre man har valgt at være en del af dvaleordningen, sagde SF’eren.

Efter Carl Valentins mening strider den igangværende praksis på de få minkfarme ham mod intentionen bag aftalen.

Svar på tiltale

Men det synspunkt var efter ministerens mening udtryk for at blande tingene sammen. Han tog til genmæle og slog igen fast, at der ikke er noget juridisk eller principielt problem.

- Jeg tror, at vi skal holde tingene en lille smule adskilt. Det var minkavlere, som mod deres egen vilje – og det var et valg, man traf herfra – tvungent nedlukkede deres eksisterende minkvirksomhed med alle de aktiviteter, der i øvrigt følger med der. Og så får man så en erstatning for det.

Han slog endnu en gang sin holdning fast om, at når avlere har afviklet deres virksomhed og har fået kompensation for det, stod det dem frit for at starte en ny virksomhed, så længe det sker indenfor lovens rammer.

Den siger blandt andet, at man ikke må starte minkavl op i de bygninger, man har fået erstatning for, eller i de bure eller andet grej, der også er givet erstatning for. Desuden er det også indenfor skiven, at tidligere minkavlere starter op igen, selv om de har fået erstatning.

En paf Valentin

SF-ordføreren virkede noget paf over ministerens svar, men spurgte så, om det hele tiden har været Venstres intention at lade minkavlere både få fuld erstatning og samtidig kunne starte op igen.

- For mig at se burde det da være dem på dvaleordningen, der havde mulighed for at starte op, og ikke alle mulige andre, sagde Valentin.

Han påstod, at det må have været en fejl i lovgivningen, at dette overhovedet er muligt. Men Jensen afviser kritikken og slår fast, at minkavlerne fik erstatning på lovligt grundlag, og at erhvervsfrihed er en bærende del af den danske model.

- Så længe man følger de gældende regler, kan vi jo ikke sige, at man aldrig nogensinde må bruge sin knowhow og viden til eller have et ønske om at drive en virksomhed af en bestemt karakter, lød det fra Jacob Jensen.

Ifølge Det centrale husdyrregister (CHR) er der i dag 15 minkfarme i Danmark og til sammen 36.768 mink i Danmark. Til sammenligning var der 15 millioner dyr i Danmark, da erhvervet blev lukket ned på grund af frygt for en mutation af det daværende coronavirus.

Læs også