Minister lukker ned for minkspørgsmål

Indtil den kommende minksagskommission har fået afgrænset sit sagsområde, vil justitsminister Nick Hækkerup ikke svare på spørgsmål om sagen fra Folketingets Fødevareudvalg.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) vil ikke svare på flere spørgsmål i minksagen, efter at der er oprettet en undersøgelseskommission, der skal klarlægge forløbet i sagen. Foto: Steen Brogaard
Justitsminister Nick Hækkerup (S) vil ikke svare på flere spørgsmål i minksagen, efter at der er oprettet en undersøgelseskommission, der skal klarlægge forløbet i sagen. Foto: Steen Brogaard

I sidste uge vedtog Folketinget at nedsætte en kommission, der skal undersøge forløbet omkring minksagen, der både har trukket tråde til Fødevare- og Justitsministeriet. Her kom justitsminister Nick Hækkerup (S) i søgelyset på grund af et såkaldt action card i politiet, der instruerede betjente i at sige følgende til minkavlere, der ikke ville aflive deres mink:

- Det er jeg ked af at høre, men beslutningen er truffet. Manglende medvirken vil derfor betyde, at du ikke får mulighed for at opnå bonussen, og du kan forvente, at myndighederne så kommer og foretager tømning af besætningen alligevel. Jeg vil derfor høre, om dette får dig til at ændre beslutningen?

Men efter at det blev vedtaget at nedsætte kommmisionen har justitsministeren nu meldt ud, at han ikke længere vil svare på spørgsmål i sagen fra politisk side. 
 
- Indtil de nærmere rammer for og afgrænsning af den kommende kommissionsundersøgelse er faldet på plads, finder jeg – som det er sædvanligt og naturligt, når der gennemføres en sådan uafhængig undersøgelse eller er udsigt hertil – imidlertid af principielle grunde ikke anledning til at besvare flere mundtlige eller skriftlige spørgsmål om sagen, skriver justitsminister Nick Hækkerup i et brev til blandt andet formanden for Folketingets Miljø- og fødevareudvalg, Rene Christensen (DF). Brevet er også sendt til formanden for Retsudvalget, Venstres Preben Bang Henriksen.

Hækkerup: Spørgsmål er besvaret

Af brevet fremgår det ifølge justitsministeren, at mange af spørgsmålene, der er stillet i sagen, allerede er besvaret.

- Jeg bliver løbende stillet en række mundtlige og skriftlige spørgsmål om sagen fra blandt andet Miljø- og Fødevareudvalget. En lang række skriftlige spørgsmål om sagen er allerede besvaret, ligesom jeg indtil videre ad to omgange har besvaret tre samrådsspørgsmål fra Retsudvalget om sagen, mener Nick Hækkerup, på trods af at flere politikere tidligere har kritiseret ham for ikke at have svaret fyldestgørende på spørgsmål i sagen.

I brevet skriver justitsministeren dog, at han på et senere tidspunkt vil være klar til at svare på spørgsmål om sagen. 

- Når de nærmere rammer for og afgrænsning af den kommende kommissionsundersøgelse er på plads, vil jeg naturligvis være indstillet på at besvare yderligere mundtlige og skriftlige spørgsmål om sagen, som klart måtte falde uden for den kommende kommissionsundersøgelses kommissorium, skriver Nick Hækkerup.  

Blev brugt otte gange

I weekenden den 6. til 8. november talte Rigspolitiet med 250 minkavlere udenfor den nordjyske smittezone, og her sagde otte af dem nej til, at myndighederne måtte komme ind på farmen og tælle dyr – samtidig med, at de fik indtryk af, at myndighederne kunne gennemtvinge aflivningerne. De otte fik 12. november en beklagelse fra Rigspolitiet, er det tidligere kommet frem i et samtåd med justitsministeren, der ikke har kunnet svare på, hvem der skrev det meget omtalte action card hos Rigspolitiet. 

- Jeg forventer, at det vil kunne afdækkes, men skal man ned at have fat i den enkelte medarbejder, så indtræder der jo også en række beskyttelser i forhold til dem, som gør, at der skal tages nogle retssikkerhedsmæssige garantier for at sikre, at de ikke bliver bragt i en situation, som de ikke skal bringes i, sagde han, og understregede, at han ved, at Rigspolitichef Thorkild Fogde ikke har skrevet det.

- Jeg har fuld tillid til Rigspolitichefen, lød det fra justitsministeren ved samrådet.

Trods flere henvendelser er det ikke lykkedes at få en kommentar til brevet fra formand for Fødevareudvalget, Rene Christensen (DF). Men den radikale retsordfører Kristian Hegaard skriver på Twitter, at det er »tyndt, at Justitsministeren ikke vil svare på flere spørgsmål om action cards og Rigspoliti. Det vil jeg udbede nærmere forklaring på og selvfølgelig fortsætte med at stille spørgsmål i den alvorlige sag«.

henning@effektivtlandbrug.dk

telefon 61 20 96 66

Læs også

Vandplaner bliver atter forsinket
Efter flere måneder til havs: Spanske kvægskibe vender endelig tilbage til havn
Fødevarestyrelsen opruster til minkudbetalinger
Formand: L&F bør stoppe samarbejde med forening
DR´s særstatus truer demokratiet
Er forskeres udtalelser politisk bestillingsarbejde?