Ministre i samråd om Ærø-landmands frasalg af køer

Miljøminister Lea Wermelin (S) og fødevareminister Rasmus Prehn (S) skal nu på et åbent samråd svare på, »om og hvordan regeringen vil sikre grundlaget for strukturudvikling i landbruget«.

Anledningen er en artikel i Effektivt Landbrug den 26. januar om, at Ærøs største mælkebedrift, Dunkærgård på i alt 475 jerseykøer, snart bliver fortid. Det skyldes, at ejeren Bent Juul Sørensen ikke kan få tilladelse til at sammenlægge kvægholdet og mælkeproduktionen på et bygningssæt.

Sagen begyndte med, at en nabo klagede i forbindelse med Bent Juul Sørensens miljøansøgning angående to ejendomme. I dag, seks år efter, står mælkeproducenten stadig uden en miljøtilladelse. Og med den seneste afgørelse i Miljøklagenævnet, der går ham imod, er han nu nødt til at frasælge sine køer.

- Som sagen ligger, kan det blive begge dele. Fra Svendborg Kommune, som behandler sagen for Ærø Kommune, fik jeg i oktober det svar, at forholdene skulle være bragt i orden senest med udgangen af oktober 2022. Men jeg håber da på at kunne få dispensation til en tilpasset afvikling, siger Bent Juul Sørensen, der er tidligere formand for Mejeriforeningen, til Effektivt Landbrug.

Skal følge med tiden

Det er Venstres landbrugsordfører Erling Bonnesen, der har kaldt ministrene i samråd.

- Lovgivningen og reglerne skal følge med tiden og give mulighed for strukturudvikling, samling af produktionen og effektiv drift. Det er helt nødvendigt til sikring af fremtidens landbrugsproduktion, siger Erling Bonnesen i en kommentar til Effektivt Landbrug, og tilføjer:

- Det er helt grotesk, at lovgivningen og klagereglerne spænder ben for strukturudviklingen. Det skal der gøres noget ved, og jeg har derfor indkaldt miljø- og fødevareministrene i åbent samråd, så der kan blive sat fokus på problemstillingen og sat gang i de nødvendige initiativer.

Erling Bonnesen har også bedt ministrene om at redegøre for, om regeringen vil sikre fremtidig mulighed for at samle nuværende spredte kvægbesætninger til placering på en matrikel og en bedrift.

Samrådet finder sted i Folketingets Miljø- og fødevareudvalg. Tidspunktet er endnu ikke fastlagt.

 

Læs også