Vil regulere landbrug ved Vejle Fjord

Der er brug for at gøre en ekstra indsats for at få Vejle Fjord i god økologisk tilstand, og det kommer det lokale landbrug til at mærke, lyder det fra miljøminister Magnus Heunicke.

Mængden af kvælstof i Vejle Fjord skal reduceres med over 200 tons.

Det skriver miljøminister Magnus Heunicke i et svar til Søren Egge Rasmussen (EL).

Sidstnævnte havde i et §20-spørgsmål spurgt, hvad man fra regeringens side ville gøre for at forbedre miljøet i søen, og her henviser Magnus Heunicke til den 3. vandplan, der blev præsenteret tidligere i år. den indebærer målrettet regulering af landbruget og en indsats på området for klima-lavbundsprojekter.

- Vandområdeplanerne indebærer bl.a. målrettet regulering af landbruget, som giver hovedparten af kvælstof-reduktionen i Vejle Fjord – ca. 130 tons om året. Målet nås også gennem miljøkrav i den danske implementering af EU´s fælles landbrugspolitik med krav om at dyrke mere bæredygtig og miljøvenligt. Det giver biodiversitet, og det giver samtidig en kvælstofreduktion i Vejle Fjord på cirka 30 tons om året, skriver ministeren i svaret.

Tidligere i år blev det kendt, at Vejle Kommune havde lavet 70 timers videooptagelser fra bunden af fjorden og blot havde fundet én fisk.

Fra artiklen

To klima-lavbundsprojekter

Han tilføjer, at den seneste vandplan giver mulighed for at arbejde med nye vådområdeprojekter, at udtage lavbundsjorde og plante mere skov, som er forudsat at skulle reducere udledningen af kvælstof til Vejle Fjord med cirka 43 tons.

- Der er afsat cirka 7 miliarder kr. til lavbundsindsatsen fra 2020-2030. Hertil er der i år afsat yderligere 626 millioner kroner til nye klima-lavbundsprojekter, som kan søges af blandt andre landmænd, kommuner og fonde, som vil medvirke til at reducere udledningen af næringsstoffer, lyder det fra Heunicke, der fortsætter:

- Der arbejdes aktuelt på to konkrete klima-lavbundsprojekter ved Vejle Fjord. Her indgår 407 hektar i forundersøgelser, og forhåbentlig kan disse projekter realiseres inden for et år eller to. Projekterne har også klimagevinster, idet lavbundsprojekterne reducerer udledningen af drivhusgasser.

Tidligere i år blev det kendt, at Vejle Kommune havde lavet 70 timers videooptagelser fra bunden af fjorden og blot havde fundet én fisk.

Læs også