Heunicke: Danmark støtter glyphosat-tilladelse

Danmark vil støtte en forlængelse af tilladelsen til at bruge glyphosat i de næste ti år, har miljøminister Magnus Heunicke meddelt Folketingets miljø- og fødevareudvalg.

På fredag vil mijøminister Magnus Heunicke (S) på et møde i Europa-udvalget i Folketinget meddele, at Danmark vil stemme for, når EU-medlemslandene senere på måneden skal tage stilling til en forlængelse af tilladelsen til at bruge glyphosat, aktivstoffet i round-up. Det skriver flere medier.

- Det indstilles, at regeringen støtter Kommissionens forslag om fornyet godkendelse af glyphosat, skrev Magnus Heunicke tirsdag i en mail ifølge Altinget.dk.

Hvis tilladelsen til fortsat at kunne bruge glyphosat, også i landbruget, skal forlænges, når den nuværende tilladelse udløber, vil det kræve et såkaldt kvalificeret flertal i EU's ministerråd.

Det vil sige, at 15 ud af de 27 EU-lande skal stemme ja til forlængelsen, samt, nok så vigtigt, at de lande, der støtter forslaget, skal udgøre mindst 65 procent af den samlede befolkning i EU.

Herhjemme kritiserer flere venstrefløjspartier skarpt beslutningen. SF's EU-parlamentariker Kira Marie Peter-Hansen kalder det en tudetosset beslutning af regeringen, mens miljøordfører hos Enhedslisten Peder Hvelplund mener, at det er uforståeligt, skriver Ritzaus Bureau ifølge Kristeligt Dagblad.

Heunicke: En klar indstilling

Officielt har Magnus Heunicke ikke villet kommentere holdningen, men på det sociale medie Mastodon forsvarer han regeringens beslutning, og han afslører samtidig, at der bliver visse restriktioner i brugen af glyphosat.

- Der er tale om en miljøfaglig og sundhedsfaglig indstiling fra Miljøstyrelsen. Inklusive markante opstramninger, der vil indføre glyphosatfri zoner langs vandløb. Er en meget klar indstilling fra eksperterne, skriver miljøministeren.

Slagsmål på EU-plan

Også på EU-plan er der lagt op til nogle ændringer i forhold til den generelle brug af plantebeskyttelsesmidlet.

Det skriver netavisen Euractiv. Ifølge mediets diplomatiske kilder er EU-Kommissionen i gang med at ændre det oprindelige forslag, for at få mere støtte til forslaget fra sine medlemslande.

Euractiv skriver blandt andet, at Frankrig har foreslået, at det ikke skal være tilladt at bruge glyphosat i situationer, hvor der findes rimelige alternativet, hvilket man i det store EU-land har haft en vis form for succes med. Også Slovenien har ytret bekymringer omkring en godkendelse af tilladelsen.

Til gengæld har Tyskland allerede meldt ud, at de er modstandere af, at man forlænger glyphosat-tilladelsen af miljøhensyn.

- Så længe det ikke kan udelukkes, at glyphosate skader biodiversiteten bør dets EU-godkendelse blive faset ud, lød det fra den tyske landbrugsminister Cem Özdemir efter det seneste EU-ministerrådsmøde 20 september.

EU-landene skal efter planen tage stilling til, om tilladelsen til at bruge glyphosat skal fornyes på et møde den 13. oktober.

Læs også