Ungdomsbevægelse kritiserer Landbrug & Fødevarer

Et foretagende med navnet Fødebrug og Landvarer har sat gang i en kampagne mod Landbrug & Fødevarer, der beskyldes for at svigte både natur, lokalsamfund og landmænd. L&F tager afstand fra kritikken.

»Undskyld, vi sov i timen. Nu må landbruget omlægges«

Sådan står der at læse på kampagnemateriale fra organisationen Fødebrug & Landvarer, der er hængt op flere steder i Danmark. I kampagnematerialet, såvel som i en annonce i blandt andet Dagbladet Information og Berlingske, gør organisationen, der udspringer af Den Grønne Ungdomsbevægelse, sig til talsmand for, at dansk landbrug agerer uansvarligt.

- Landbrugslobbyen har i årtier kæmpet imod alle politiske tiltag, som vil kunne gøre, at landmænd kunne dyrke vores landbrug på en mere ansvarlig måde. I stedet for at udvikle landbruget i en grønnere retning, har landbrugslobbyen ødelagt landbrugets eget grundlag. Det ser vi konsekvenserne af, med iltsvind overalt i de danske fjorde og søer. Derfor vil vi gerne sige undskyld på vegne af landbrugslobbyen, siger Christian Fromberg, der er en af direktørerne i Fødebrug & Landvarer, i en pressemeddelelse.

Ifølge Den Grønne Ungdomsbevægelse viser den seneste tids massive iltsvind i de danske farvande, at man bliver nødt til at omlægge landbruget nu, hvis Danmark også skal være et landbrugsland i fremtiden.

L&F er opmærksom

Fødebrug & Landvarers logo har en slående lighed med Landbrug & Fødevarers velkendte logo, og på Axelborg er man da også opmærksomme på en mulig interessekonflikt.

- Set fra et kommunikationsperspektiv er det et klassisk greb at hacke et logo, og vi har tidligere set andre gøre det samme. Det tager vi med ro. Men vi er naturligvis opmærksomme på kampagnen – og om der skulle opstå situationer, hvor offentligheden bliver vildledt til at tro, at Landbrug & Fødevarer er afsender, skriver Landbrug & Fødevarer i en skriftlig kommentar.

L&F: Landmænd tager ansvar

L&F slår fast, at man er en del af løsningen fremadrettet og ikke problemet, som man hævder i Den Grønne Ungdomsbevægelse.

- Et flertal af danskerne ser positivt på vores erhverv, og det skyldes formentlig, at vores medlemmer hver eneste dag påtager sig et ansvar for de positive forandringer. Der prioriterer vi ressourcerne, skriver L&F og fortsætter:

- Et stærkt dansk landbrug er en væsentlig del af løsningen, når vi i fremtiden skal producere endnu mere klimaeffektive fødevarer til en stadigt voksende befolkning. Derfor har vi fremlagt en klimaplan, der indeholder konkrete teknologier og virkemidler, som kan bringe os i mål med Danmarks klimaambitioner – og samtidig gøre en mærkbar forskel for klimaet globalt.

Ifølge Christian Fromberg fra Den Grønne Ungdomsbevægelse er det, man har set til kampagnen i denne uge, kun det første skridt: De næste uger vil der komme flere annoncer, plakater og aktioner, hvor Fødebrug & Landvarer siger undskyld for landbrugslobbyens svigt og vil præsentere nye visioner for landbruget.

Læs også