bannerPos

Bæredygtigt Landbrug siger fra overfor BNBO-skærpelse

Foto: Colourbox
24-08-2019 15:50

Det er »besynderligt« og »usagligt«, at landbrugets pesticider er omdrejningspunktet for beskyttelsen af grundvandet, lyder kommentaren til et nyt lovforslag fra Bæredygtigt Landbrug.

Et forslag til ændring af den såkaldte lov om vandforsyning får hårde ord med på vejen af Bæredygtigt Landbrug. Ændringen indebærer en obligatorisk kommunal vurdering af de boringsnære beskyttelsesområder, BNBO, og pligt til indberetning.

I et høringssvar gør Bæredygtigt Landbrug opmærksom på, at der ud af de 133 boringer, der eksempelvis blev sløjfet i hele 2017, blot var tale om pesticidforurening i ét enkelt tilfælde. Det fremgår af Miljøstyrelsens egen opgørelse.

- Der er altså tale om sløjfning på grund af pesticider i 0,75 procent af tilfældene. Det virker derfor besynderligt og usagligt, at det bliver landbrugets brug af pesticider, der er omdrejningspunktet for beskyttelsen af grundvandet. Loven og den politiske tillægsaftale er et udtryk for politiske og følelsesmæssige holdninger uden fagligt belæg, skriver Bæredygtigt Landbrugs chefjurist Nikolaj Schulz i høringssvaret.

Mistillid

Chefjuristen gør også opmærksom på, at de foreslåede regler for BNBO udtrykker en mistillid til det nuværende system. Ikke mindst fordi kommunerne fremover vil blive kigget over skulderen af Miljø- og Fødevareministeriet, hvis det vurderes, at et givent område ikke kræver en ekstra indsats – men sjovt nok ikke, hvis vurderingen er, at der kræves en ekstra indsats...

Hvis en kommune i dag vurderer, at der er fagligt grundlag for, at der nær en vandindvinding er behov for en særlig beskyttelse, kan kommunen allerede med de eksisterende regler gennemføre indgreb mod fuld erstatning.

- Med andre ord er det nuværende system juridisk, administrativt og fagligt fuldt dækkende. Den foreslåede lovændring medfører alene forvirring og kan desuden ses som et udtryk for, at ministeriet ikke stoler på, at kommunerne lever op til deres ansvar, skriver Nikolaj Schulz.

Du kan læse hele høringssvaret på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside.

mip

Åbent hus landet over

I denne weekend og de kommende weekender afholdes en række åbent-hus-arrangementer hos din lokale maskinhandler.

- Vi afventer politiets undersøgelse

Vi afventer politiets undersøgelse, siger Kim Heiselberg i kølvandet på en artikel i Avisen Danmark, hvor en blodprøve i en besætning under det såkaldte røde kontrolsystem (det vil sige en avls- eller opformeringsbesætning) skulle have været testet for PRRS, men hvor analysen angiveligt blev aflyst af en ledende medarbejder i Seges.

Minister vil styrke kontrol af dyrlæger

Et eksportcertifikat underskrevet af de danske myndigheder skal være uangribeligt. Derfor vil Fødevarestyrelsen nu styrke kontrollen med besætningsdyrlægerne efter et tilfælde, hvor anmeldepligten af husdyrsygdomme muligvis er blevet tilsidesat. Det konkrete forhold er anmeldt til politiet.

Femte år i træk med BNP-vækst på over 2 procent

Den danske økonomi er i topform, men corona-virusudbruddet kan give en vækstpause, vurderer Nykredit.

Dambruger sælger nu sit livsværk

Hellevad Mølles Dambrug i Sønderjylland er sat til salg. For det unge par, der vil arbejde med dyr og fødevareproduktion, er det et billigt alternativ til et landbrug. Positivt dækningsbidrag fra dag ét.

Årets Gartner 2020

Årets Gartner er kåret og det blev Lotte og Henrik Christensen, der er anden generation på Gunnar Christensens Planteskole, som blev grundlagt i 1962.

Stor forskel på tysk og dansk vedligeholdelse af vandløb

Et dronefoto af to nabomarker – en dansk og en tysk – gør det tydeligt, at der er forskel på afvandingsmulighederne i de to lande.

Vær klar, hvis eksporten lukker midlertidigt

Specielt producenterne af 30 kilos grise til udlandet bør forholde sig til risikoen for en midlertidig nedlukning af eksporten, hvis Tyskland for afrikansk svinepest. Men gå ikke i panik, lød det fra formanden for svineproducenterne i VKST på årsmøde.
Side 1 af 1782 (35623 artikler)Prev1234567178017811782Next