Danske landmænd kører samlet til Rendsborg i sympati

En dansk bus kører her til morgen til den nordtyske by Rendsborg i Slesvig-Holsten ved Kielerkanalen og Ejderen. I Rendsborg vil nordtyske landmænd samles under parolen »Land schafft Verbindung«. Og de får opbakning af en busfuld danske kolleger, med Agerskovgruppens Jens Peter Aggesen som en af bannerførerne.

- Måske skal vi europæiske bønder til at arbejde mere sammen. Vi er jo i mindretal, men folk forstår åbenbart ikke, at uden fødevarer er der intet liv.

- Nu tager vi i hvert fald til Tyskland for at se, hvad de finder på. Det kan jo være, noget tilsvarende bliver nødvendigt herhjemme, lyder det fra Jens Peter Aggesen, der driver landbrug ved Sommersted i Sønderjylland.

Savner kant herhjemme

Den sønderjyske landmand pointerer, at han synes det er noget vrøvl, hvis man nogle steder i landbrugets top finder det »gammeldags« at protestere i gaderne.

- Det er da nærmere moderne. De unge klimastrejker. Pædagoger og skolelærere gør det samme. Og hvor er L&F – for eksempel i sagen oppe fra Lille Vildmose, lyder det fra Jens Peter Aggesen. Det sker med henvisning til, at op imod 200 landmænd søndag protesterede mod Aalborg Kommunes opgravning af beskyttet højmose på privat ejendom hos lodsejer Hanne Jensen fra Kongstedlund i et naturbeskyttet område (se side 15, red.).

Uenighed om erstatningen til lodsejeren, der skal afstå jorden, er endt i Overtaksationskommissionen. Alligevel er kommunen under politibeskyttelse begyndt at grave. 33 personer valgte søndag at blive stående på jorden i protest mod kommunens adfærd og blev efterfølgende taget med til politigården og siden løsladt. 

- Hvor er L&F henne i den sag oppe i Vildmosen? Den er jo kørt helt af sporet. Men vi hører ikke noget fra Martin Merrild (formand for L&F, red.). Men hvis vi virkelig skal have sat tingene på plads, er det da nødvendigt, at vi reagerer og protesterer, siger Jens Peter Aggesen.

Læs også