Stikprøvekontrol i kampen mod fugleinfluenza

Risikoen for, at det fjerkræ, der transporteres ind og ud af landet, er smittet med fugleinfluenza, er steget, vurderer Fødevarestyrelsen.

I november er der konstateret 33 udbrud af højpatogen fugleinfluenza (HPAI) i fjerkræbesætninger i en række europæiske lande. Det gælder bl.a. Nederlandene, Tyskland, Sverige og Danmark.

Ifølge Fødevarestyrelsen betyder udviklingen, at risikoen for smitte med fugleinfluenza fra udenlandsk fjerkræ er steget. Derfor har styrelsen ændret trusselsniveauet for samhandel med fjerkræ fra »meget lav« til »lav«.

For at mindske risikoen for smittespredning fra beskidte fjerkrækøretøjer vil Fødevarestyrelsen fremadrettet lave stikprøvekontrol med rengøring og desinfektion af de køretøjer, som transporterer fjerkræ. Det skriver de i en pressemeddelelse tirsdag.

- Fugleinfluenzaen spreder sig desværre i Europa, og det er bekymrende. Derfor er det ekstra vigtigt, at alle, der arbejder med fjerkræ, gør alt, hvad de kan, for at stoppe smittespredningen. Det er for eksempel transportørernes ansvar at sikre sig, at køretøjer, der transporterer dyrene er rengjorte og desinficeret, inden de læsser dyrene, siger chefen for Fødevarestyrelsens VeterinærØst, Birgit Hendriksen.

Fødevarestyrelsen besluttede den 5. november at øge trusselsniveauet for smitte med fugleinfluenza fra vilde fugle til højeste niveau. Den trusselsvurdering gælder fortsat, påpeger Birgit Hendriksen:

- Hvad enten man ejer hobbyfjerkræ eller er professionel fjerkræavler, så skal man huske at overholde de basale smittebeskyttende foranstaltninger. Fx skal hønsegården være overdækket, og man skal huske at skifte og desinficere sit fodtøj før og efter, man går ind til hønsene.

Ejere af fjerkræbesætninger, hvor indhegningen er mindre en 40 kvadratmeter, er undtaget fra kravet om at holde dyrene under tag. Fodring og vanding af dyrene skal dog i alle tilfælde foregå under tag, så vilde fugle ikke tiltrækkes af foderet.

Fødevarestyrelsen følger situationen i Europa tæt og opdaterer på den baggrund løbende trusselsvurderingen.

Kontrollen med fjerkrætransporter starter i december og varer så længe, det vurderes nødvendigt. Kontrollen vil foregå i hele landet.

db

Læs også