bannerPos

Medie: Uenighed i opposition om CO2-udledning

Det er ikke alt, man er enig om i den grønne blok om fremtidens klimapolitik. Arkivfoto: Kristian Kirk Mailand/Maimento

AF: HENNING K. ANDERSEN

JOURNALIST
21-01-2019 11:00
Det skal være slut med at landbruget kan slippe for at bidrage til kampen mod klimaforandringerne. Det er der enighed om i den grønne fløj i Folketinget, skriver ugebrevet Mandag Morgen. Men hvordan man nedbringer klimabelastningen er der stor uenighed om.

Alternativet vil øge afgifterne på kød, og de øgede indtægter skal omprioriteres via statskassen. Men det forslag møder stor modstand i både Enhedslisten og hos Socialdemokratiet. Det skriver ugebrevet Mandag Morgen

- Vi siger blankt nej til Alternativets kødafgift, fordi vi ikke vil have, at lavindkomstfamilien skal stå og vurdere, om der er råd til et halvt kilo hakket oksekød, der har en skat på 17 kr. kiloet, mens direktøren spiser oksemørbrad til 400 kr. kiloet belagt med den samme afgift. Det vil vi ikke være med til, siger Søren Egge Rasmussen (EL), der er klimaordfører hos Enhedslisten. 

Her vil man i stedet lægge afgifter på landbrugets udledning af CO2, og føre penge tilbage til landbruget via statstilskud til klimareformer. 
Alternativets forslag møder også modstand hos Socialdemokratiet.

- Vi vil ikke være med til at individualisere problemerne, sådan som Alternativets forslag om afgift på kød gør, og sådan som regeringens forslag om klimamærkninger gør det. Vi tror, at det er klogere at gå til det med strukturelle ændringer i stedet for at sende hele ansvaret ned i køledisken med mærkninger og afgifter, siger klimaordfører Jens Joel (S).

Ifølge Mandag Morgen er det langt fra sikkert, at partierne i den grønne fløj, der udover Socialdemokratiet, Enhedslisten og Alternativet omfatter SF og Radikale Venstre, kan bevare det fælles fodslag, når Folketinget på den anden side af årets valg skal gøre den klimaplan, som den nuværende regning fremsatte sidste år.

Det kan åbne op for, at Socialdemokraterne finder andre forligspartnere, alt afhængigt af den politiske situation. 
 

Sønderjysk opstart i populært koncept

Porcus Svinefagdyrlæger inviterer for første gang alle ambitiøse sønderjyske smågriseproducenter og deres medarbejdere til indledende fælles møde og introduktion til Fokus 35 Vital-konceptet. Det sker tirsdag den 23. juni i lokalerne hos Landbosyd i Åbenrå.

Landboforeninger raser mod urealistisk reduktionsmål

En meget lav målbelastning omkring Smålandsfarvandet mellem Sjælland og Lolland-Falster truer 190 landbrugsbedrifter på livet. - Det må være en fejl, lyder det fra Torben Hansen, formand for Gefion, der også undrer sig over, at målbelastningen blev ændret drastisk efter en høring for fem år siden.

- Det er så barokt, at jeg næsten ikke kan tage det alvorligt

Landmand Niels Rasmussen afvander til vandløb, der løber ud i den åbne del af Smålandsfarvandet. Det bliver svært at reducere en udledning, der ikke er der, siger han.

Fordelene ved tidlig såning afhænger af vejret

Der kan være fordele ved tidlig såning, men det afhænger af vejret. Vælg under alle omstændigheder en sort, hvis egenskaber passer til såtidspunktet

Sortsvalg i vinterhvede

Et højt, stabilt udbytte er den vigtigste parameter, når du skal vælge vinterhvedesort. Men ifølge Seges har også andre forhold betydning for sortsvalget.

Det varme vejr i pinsen har sat gang i flyvningen af hvedegalmyg

Planteavlskonsulenter landet over foretager hver uge observationer i afgrøderne og melder angreb af skadegørere ind til landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen. Her er en kort status på denne uges registreringer.

Landbrug og safari i Uganda

Uganda rummer masser af muligheder, som kun få danskere har stiftet bekendtskab med endnu. Men landet tæt på ækvator er inde i en hastig udvikling, som også nogle danske landmænd er med i.

Grundloven i klemme mellem spildevand og corona

Bæredygtigt Landbrugs formand skulle have holdt denne tale ved grundlovsmødet på Gråsten Landbrugsskole. Ligesom så meget andet i denne tid blev mødet aflyst. Talen kan nu læses her.
Side 1 af 1853 (37047 artikler)Prev1234567185118521853Next