Styrelse lover smidigere ansøgningsrunde i år

Mandag åbnede Landbrugsstyrelsen op for ansøgningsrunderne til flere støtteordninger samtidig med, at den lover forbedringer. Det er også nødvendigt, lyder det fra L&F.

De næste knap tre måneder er den store ansøgningsrunde hos Landbrugsstyrelsen i gang. 40.000 landbrugere kan søge om seks milliarder kroner –  lige fra grundbetaling, grøn støtte og målrettet kvælstofregulering til udbetaling af miljø- og økologitilskud. I alt er der fem direkte støtteordninger, som er en del af det såkaldte fællesskema.

Ved sidste års ansøgningsrunde var det især søgningen om målrettede efterafgrøder, som gav problemer, da flere landmænd og konsulenter oplevede, at systemet gik ned. Langt hen ad vejen gennem hele ansøgningsrunden kørte systemet dog også ustabilt inden for en række andre ordninger.

I sidste uge lovede vicedirektør i Landbrugsstyrelsen, Louise Piester, at systemet i år vil køre bedre end sidste år. I et læserbrev her i avisen skrev hun:

- Der vil være kendte fejl og udfordringer, vi tager med os ind i ansøgningsrunden – ligesom vi ikke kan garantere, at der ikke kommer driftsforstyrrelser på så store systemer, men vi har gjort alt for at minimere det.

- Vores klare forventning er, at der vil være færre, skrev hun.

Fra vicedirektøren lød det, at der blandt andet i 2020 ikke er så mange nye regler, der skal implementeres, som det var tilfældet sidste år. Landbrugsstyrelsens udfordring er, at ønsker om større fleksibilitet ofte medfører større kompleksitet i reglerne.

- Vores udfordring er at finde balancen mellem de to. Det håber jeg, at vi er tættere på i år end sidste år, skrev hun.

Som noget nyt i år er det såkaldte »først-til-mølle-princip«, som sidste år medførte, at systemet gik ned, da ansøgningsrunden åbnede, da alle sad klar på samme tid for at søge om efterafgrøder, blevet droppet. Landbrugsstyrelsen har desuden købt ekstra serverkapacitet, som skal få ansøgningsrunden til at glide bedre.

Vigtigt system virker

Fra Landbrug & Fødevarer bliver der kvitteret for det arbejde, som Landbrugsstyrelsen har gjort for at forbedre systemerne.

- Vi er rigtig glade for, at Landbrugsstyrelsen har lyttet til os og nu har været ude i medierne og love, at ansøgningsrunden bliver bedre i år. Så nu forventer vi, at det vil ske. For den performance, vi har set i 2019, har været under al kritik, lyder det fra Niels Peter Nørring, områdedirektør for blandt EU i Landbrug & Fødevarer.

Et eksempel på den groteske situation fra sidste år er ifølge Niels Peter Nørring, at ansøgningsrunden for nyt tilsagn til økologisk arealtilskud og plejegræs endnu ikke er afsluttet her over et halvt år efter frist på grund af IT-problemer.

Om afskaffelsen af »først-til-mølle«-princippet lyder det fra Nørring, at det forhåbentligt vil være med til at forbedre situationen.

- Til gengæld er vi allerede nu bekymrede for håndteringen af betalingsrettigheder og ansøgning om udbetaling af de nye tilsagn, som endnu ikke er tildelt, fordi det ikke har været muligt at søge dem endnu. Det er klart, at vi kommer til at følge situationen meget tæt i den kommende tid, siger Niels Peter Nørring.

lasse@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 22 67 35

 

Læs også