bannerPos

Tyskland kommer til at modarbejde ny godkendelse af glyphosat

I Tyskland har der længe været protester imod landbrugets brug af glyphosat. Foto: Stephan Tournay

AF: LASSE EGE PEDERSEN

NYHEDSREDAKTØR, EFFEKTIVT LANDBRUG
06-09-2019 10:23
Den tyske miljøminister Svenja Schulze har i denne uge bebudet, at Tyskland vil forbyde glyphosat ved udgangen af 2023. Det store land vil på ingen måde være med til at forlænge glyphosats EU-godkendelse, lyder det fra ministeren.

Står det til den tyske regering, så skal landmænd ikke længere have lov til at bruge glyphosat, når vi når udgangen af 2023.

Onsdag i denne uge præsenterede den socialdemokratiske miljøminister Svenja Schulze således planerne om forbuddet, som en del i en pakke, der skal sikre bedre beskyttelse for insekter.

I EU rækker godkendelsen af glyphosat foreløbigt til 2022, inden den skal tages op igen.

Ifølge nyhedsbureauet Bloomberg lød det onsdag på et pressemøde i Berlin fra Svenja Schulze, at den tyske regering agter at modsætte sig enhver anmodning om at forlænge godkendelsen.

- Jeg forventer ikke, at der nogle steder vil være flertal i EU for glyphosat efter 2022, sagde hun.

Hos Bayer, der står for salget af Round-Up efter, at selskabet i 2016 fusionerede med amerikanske Monsanto, er man ikke overraskende helt uenig i den tyske regerings udmelding.

- Vi er uenige med den tyske regerings beslutning om at forbyde glyphosat ved udgangen af 2023. Beslutningen ignorerer årtiers videnskabelig vurdering fra uafhængige organer over hele verden om, at glyphosat er sikkert, når det bruges korrekt, lyder det fra Liam Condon, bestyrelsesmedlem i Bayer AG og topchef for Crop Science divisionen,

Vil være en katastrofe

Vælger Tyskland at modarbejde en ny godkendelse af glyphosat, så kan det vise sig meget vanskeligt at få forlænget godkendelsen. Netop Tyskland var den afgørende tunge på vægtskålen, da godkendelsen i 2017 efter lang tids frem og tilbage til sidst blev forlænget i fem år.

Fra Torben Hansen, planteformand i Landbrug & Fødevarer, lyder det, at det bliver ekstremt dyrt for landbruget, hvis man ikke længere får lov at bruge glyphosat.

- Jeg henholder mig til nogle engelske undersøgelser, som har vist, at det vil koste 1.500 kroner pr. hektar.

- Samtidig sætter det nogle begrænsninger på den måde, som vi dyrker vores jord, og tingene modsætter sig hinanden. Tag nu conservation agriculture som jo netop er noget af det, som giver en øget biodiversitet.

- Jeg er helt sikker på, at vores klimabalance bliver ringere, hvis vi afskaffer brugen af glyphosat. Det vil betyde mere vårsæd, fordi vi skal ud at gøre markerne sorte og bekæmpe ukrudt, og det vil også give større kvælstofudvaskning. Jeg håber rigtig meget på, at politikerne vågner op, siger Torben Hansen.

Planteformanden fortæller, at der stadigvæk ikke er noget alternativ til glyphosat.

- Jeg har ikke set alternativet endnu. Glyphosat er jo på en eller anden måde århundredets pesticid. Den har en unik virkning. Den kan ikke findes i grundvandet. Det er ganske, ganske få steder, at den er fundet i boringer, og ikke over grænseværdien.

- Lykkes det ikke at få standset den bølge, der kører lige nu, så er det en helt anden form for landbrug, vi får, siger Torben Hansen.

Også forbud i Østrig

Udover Tyskland så besluttede et flertal i det østrigske parlament i juni år, at glyphosat skal være forbudt i Østrig fra 1. januar 2020. Forslaget er dog endnu ikke underskrevet af den østrigske præsident. Østrig skal også have EU-Kommissionens grønne lys, hvis de vil have det i EU godkendte middel forbudt.

lasse@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 22 67 35

Lejer McCormick-traktorer ud

Hos Helms TMT-Centret A/S kan man leje en McCormick traktor - eventuelt med forkøbsret. - Vi har igennem det seneste år lejet traktorer ud, fortæller Jakob Helms.

Blandt blinde er den enøjede konge

Planteavlsrådgiver kalder tast selv-systemet i Landbrugsstyrelsen for akademikernes svar på et hamsterhjul.

Svinebestanden stiger med 4,9 procent

En kraftig vækst i antallet af slagtesvin er med til at trække den samlede bestand af svin op med 4,9 procent ved svinetællingen 1. juli, lyder det fra Landbrug & Fødevarer på baggrund af en ny svinetælling.

Mobilt anlæg fremstiller såsæd til enkornssåning

Gl. Buurholt har udvidet flåden og kan nu også tilbyde et mobilt anlæg, som kan sortere såsæd til enkornssåning. Det vil sige en kernestørrelse på mellem kernestørrelse på imellem 2,5 og 3,3 millimeter.

Udlægning af lugtbelastede arealer efter planloven

ifølge en bestemmelse må en lokalplan kun udlægge arealer, der er belastet af lugt, støv eller anden luftforurening fra virksomheder og husdyrbrug til boliger, m.v., hvis lokalplanen med bestemmelser om bebyggelsens højde og placering kan sikre den fremtidige anvendelse mod en sådan forurening.

Får 14 dage til at trække udtalelse tilbage

Lodsejere fra Lille Vildmose pudser nu en advokat på rådmand i Aalborg, Hans Henrik Henriksen (S), som i interview har beskyldt dem for ikke at overholde loven. De kræver, at han trækker udtalelserne tilbage. Ellers venter en tur i retten. Rådmanden selv er tavs.

Vi er absolut opmærksomme på afrikansk svinepest

I Danmarks største zoologiske have i København har man også grise. Og der bliver taget forholdsregler for at sikre sig mod ASF, lyder det.

Ny faglig podcast til branchen

Den første episode af Cevas nye podcast Griseriet er nu frit tilgængelig for alle på iTunes, Spotify og Spreaker.
Side 1 af 1891 (37801 artikler)Prev1234567188918901891Next