Sandgrav-Gudum er årets læreplads 2022

Griseproduktionen Sandgrav-Gudum mellem Lemvig og Struer er blevet kåret til årets læreplads 2022.

Landbruget er fyldt med gode fortællinger om læremestre, ledere og kolleger, der på attraktive arbejdspladser, som en del af praktikken gør en fantastisk indsats for den nye generation af landmand. En af dem er Sandgrav-Gudum, som drives af Ane-Mette og Ole Sandgrav mellem Lemvig og Struer. Derfor er de blevet kåret som årets læreplads af Asmildkloster Landbrugsskole.

Det er den nyudklækkede landmand Line Andreassen, der har indstillet sin læreplads til prisen.

- Fordi at der virkelig bliver taget hånd om en. Man bliver altid sat i første række, så det kan altid lade sig gøre at få fri, hvis man står pludselig og er nødt til at skal have fri til et eller andet, skriver Line i sin indstilling.

Hun oplever, at Ole og Ane-Mette vægter meget højt, at deres ansatte skal have det godt. De går meget op i, at alle har det godt med hinanden ude på arbejdspladsen. Og arrangerer sociale arrangementer i løbet af året, hvilket er med til at styrke fællesskabet på gården.

Ansvar og udvikling

Line Andreassen har valgt at tage begge sine praktikker på Sandgrav-Gudum.

- Jeg har på mine snart tre år ude ved Sandgrav-Gudum fået rigtig meget ansvar. Man får lov til at komme med rundt over hele gården og fået ansvarsopgaver i de forskellige afdelinger. Jeg kan personligt godt lide at blive udfordret, hvilket de har været rigtig gode til at tage imod. Det, synes jeg, er vildt fedt, så man rigtig er klar til at skulle ud at arbejde som faglært landmand med gris i speciale.

Line har haft den aftale med Ane-Mette og Ole, at hun bare skulle sige til, når hun gerne ville have mere ansvar. Samtidig har de også været gode til at presse lidt på, på en rigtig god måde.

Udfordringer og ideer

Sandgrav-Gudum har også været åbne overfor nye ideer. Som da stedet i efteråret søgte nye elever, og Line Andreassen foreslog at lave en video, som kunne vise dyrene, og hvorfor hun og de andre elever havde valgt at være elev på stedet.

- Ideen om denne video, synes Ole og Ane-Mette, var virkelig god, og vi fik alt den arbejdstid, vi ville til at lave den. Denne video fik vi super god feedback på ude i byen, specielt for vores rolige dyr, og vi fik nogle henvendelser ud af det. Dette er jo en god nytænknings måde at få nye elever til, forklarer Line Andreassen.

Med anerkendelsen og prisen »årets læreplads« følger en gavecheck på 5.000 kroner til et medarbejderarrangement.

Fokus på lærepladserne

Landbruget har en stor tradition for at tage et uddannelsesansvar for unge og dermed også sikre faglært og veluddannet arbejdskraft til erhvervet. Der gøres en kæmpe indsats i dansk landbrug for hver dag at give den enkelte elev en god solid uddannelse og oplæring.

Mere end 400 forskellige godkendte landbrug uddanner pt. elever fra Asmildkloster Landbrugsskole. Det vidner om, at danske landmænd tager uddannelse af de kommende generationer alvorligt og ikke mindst vidner det om, at de tager et kæmpe samfundsansvar for uddannelse af unge mennesker.

- Den gode fortælling om den gode læreplads, som fortjener anerkendelse for indsatsen, skal frem i lyset. Vi hører på Asmildkloster Landbrugsskole de gode historier, og dem vil vi gerne dele med hele verden, og så vil vi være med til at give de læremestre, ledere og kolleger, der gør den gode indsats et ordentligt klap på skulderen, siger forstander på Asmildkloster Landbrugsskole, Lars Møgelbjerg Andersen.

Læs også