Effektiv ny flishugger har givet flere skovkræfter

Alstrup Skovservice ApS i Videbæk har i år udvidet med en ny Green Chip CH838 flishugger – og det har givet endnu større kræfter og kapacitet i skoven

Træstammer forvandles til fin træflis af Green Chip flishuggeren hér forleden i Ansager Plantage. Foto: John Ankersen Stor maskine på brede hjul – Komforten er i top i den nye Green Chip flishugger, der med mere højde og bredere hjul samtidig har et lettere marktryk end tidligere modeller indenfor flishuggere. Foto: John Ankersen Alstrup Skovservice er landsdækkende på sin entreprenørdel, mens skovning og flishugning er koncentreret om især Midt- og Vestjylland – som hér forleden i Ansager Plantage. Foto: John Ankersen Når kassen på Green Chip flishuggeren er fyldt tømmes den over i denne Hydrema-vogn, der derefter typisk kører det hen og læser det af i en flisbunke. Foto: John Ankersen

Den er stor, tung og har brede hjul – den 8-hjulede terrængående Green Chip CH838 flishugger. Boogie, chassis og kabine leveret af den tyske maskinproducent HMS, som Green Chip tillige er dansk importør af, og er baseret på udkører-modellen 208F, der også kendes som BigFoot.

Flishuggeren og kassen med tipsystem produceres af Green Chip A/S, Hjørring med produktionsfaciliteter i Haverslev, og er i øvrigt identiske med dem, der blev produceret til de oprindelige Silvatec flishuggere. Green Chip overtog fra det i dag lukkede Silvatec Skovmaskiner, rettighederne til flishugger-konceptet og har startet ny produktion.

Et nyt eksemplar af Green Chip CH838 har fundet vej til skovvirksomheden Alstrup Skovservice ApS i Videbæk.

Her har man specialiseret sig indenfor blandt andet skovning og flishugning, og har i januar udvidet med Green Chip flishuggeren, og her har indehaver Gert Alstrup Jensen sammen med maskinfører Kristian Andersen, noteret sig flere fordele i forhold til tidligere modeller indenfor Silvatec-flishuggere i virksomheden:

- Komforten er blevet bedre i det større førerhus, hvor der også er bedre udsyn, fortæller de denne dag, hvor flishuggeren er i gang med skovning og flishugning ved Ansager Plantage.

- Bredere og højere hjul giver også lavere marktryk, tilføjer Gert Alstrup Jensen.

Højere kapacitet, bedre økonomi

Det er langt fra blot komfort og marktryk, der er blevet forbedret med den nye Green Chip-flishugger.

- Brændstofforbruget vurderer jeg er cirka ti procent lavere, samtidig med at kapaciteten reelt nok er 15 – 20 procent bedre, fortæller Gert Alstrup Jensen.

Han noterer sig samtidig, at motoren selvfølgelig også lever op til EU-normen.

Certificeret flis

Alstrup Skovservice har specialiseret sig indenfor en række områder. Ikke mindst certificeret flis, der betyder at alt flis er bæredygtig flis. Både i forhold til det træ og den skov, den kommer fra, samtidig med at alt fra brændstofforbrug og transport kan dokumenteres.

- Vi laver blandt andet opgaver for Skov- og Naturstyrelsen omkring skovning og træ til flis, forklarer Gert Alstrup Jensen, der tilføjer at man også er involveret i flere naturgenopretningsprojekter rundt om i landet – blandt andet har man været med omkring et større naturgenopretningsprojekt ved Frederikshavn.

Og der er nok at lave i et marked med gode priser på træ og flis.

- Den eneste udfordring lige nu er den store nedbørsmængde vi har haft den seneste måneds tid, lyder det samstemmende fra Gert Alstrup Jensen og Kristian Andersen.

De har deres egen tommelfingerregel, at falder der mere end 20 mm nedbør på en gang, så kan der ikke køres i skoven.

- Et vigtigt redskab omkring skovning, er faktisk regnmåleren, griner Kristian Andersen.

Mange specialer

Det er som nævnt ikke blot skovning, udkørsel, flishugning og naturgenopretning, som Alstrup Skovservice har ekspertise inden for.

Blandt de øvrige specialer er også: Rådgivning, fældning, tynding/fældning af skov, læhegn, naturpleje samt køb og salg af træ til tømmer og flis.

Alstrup Skovservice ApS, der blev grundlagt i 1985 af Gert Alstrup Jensen, er landsdækkende på sin entreprenørdel, mens skovdelen især er koncentrereret om Midt- og Vestjylland. Maskinfører Tommy Nøhr Jensen og administrationsmedarbejder Jette Fromberg Nielsen blev i 2019 medejere af Alstrup Skovservice ApS. Se mere på alstrup-skovservice.dk

Læs også