Over 300 til den store Roedag
For fjerde gang har der været Roedag på Sofiehøj Forsøgsstation ved Maribo på Lolland, hvor der i år var mere end 300 deltagere.

Deltagerne blev ført rundt til 10 poster i marken, hvor de blandt andet kunne se forskellige ukrudtsstrategier i parceller. Foto: Jørgen P. Jensen
Sofiehøj Forsøgsstation ved Maribo på Lolland dannede for nylig rammen om den fjerde udgave af den store Roedag, der endnu en gang blev et tilløbsstykke med over 300 sukkerroeavlere.
Roedagen afholdes hvert andet år og er et samarbejde mellem forsøgscentret Nordic Beet Research (NBR), sukkerfabrikken Nordic Sugar og rådgivningsselskabet VKST. Den trio havde i år allieret sig med hele 22 forskellige frø-, plantebeskyttelses-, gødnings- og maskinfirmaer.
Der var igen i år mulighed for at besøge Roedagen enten om formiddagen eller om eftermiddagen, og uanset om man valgte den tidlige eller sene rundvisning i forsøgsmarken, var der nyt om både sorter og maskiner.
10 poster i marken
- Vi havde denne gang særligt fokus på sygdomme og skadedyr i roerne, og det var muligt at se roer med forskellige typer af angreb, fortæller chefkonsulent Bo JM Secher fra Nordic Sugar.
Den nye prognose- og varslingstjeneste, som nu opbygges for roedyrkning, blev også præsenteret sammen med Nordic Sugars nye Benchmarking Tool.
Deltagerne blev ført rundt til 10 poster i marken, hvor de blandt andet kunne se forskellige ukrudtsstrategier i parceller, hvor der er udsået et antal problematiske ukrudtsarter.
I maskinudstillingen præsenterede de lokale maskinforhandlere 12 udvalgte roemaskiner – herunder blandt andet et par markrobotter.
Gode økologiske råd
Hvis man har økologiske roer eller overvejer at få det, havde Desirée Börjesdotter fra NBR på forhånd proklameret, at det var et must at besøge Roedagen, og blandt deltagerne var der også flere økologiske roedyrkere, som høstede nyttig inspiration og gode råd.
Generelt står det klart, at konceptet med at samle stort set alle firmaer, forskere og andre aktører inden for sukkerroedyrkning på én dag har vist sig at være en succes blandt dyrkerne i en tid, der er stor travlhed – både i marken og med andre plantearrangementer.
Der vakte igen også tilfredshed, at formiddags- og eftermiddagsarrangementet overlappede hinanden i en time. Det var fra klokken 12 til 13, hvor der blev budt på frokost, og her benyttede de fremmødte lejligheden til at få en snak med kollegaer og udstillere.