Hvad er visionen for dansk sukkerroeproduktion og har dansk sukkerproduktion en fremtid? Det var udgangspunktet for en debataften, som Strube Scandinavia stod bag på Hotel Falster, og arrangeret af Niels Borre og Kristian Nørby Nielsen.

Flere end 100 roedyrkere samledes med en lille håndfuld indledere, der hver især er en del af føde- og værdikæden – fra roe til forbruger.

Der var således indlæg fra René Trier Hansen fra Toms Group, der står bag en række chokolade- og slikprodukter og årligt aftager 10.000 tons sukker svarende til 400 lastbiler fyldt med sukker.

Der var også indlæg fra Jannik Olejas fra Nordic Sugar, der aftager dyrkernes roer og omdanner disse til sukker og andre relaterede produkter – og sælger sukker til blandt andet Toms Group.

Endelig var der indlæg af Jørn Dalby, formand for Danske Sukkerroedyrkere, og Iben Krog Rasmussen, der er rundet af lollandsk muld, men i dag bor og lever på Nørrebro i København, og delvist repræsenterende nutidens forbrugere, herunder ikke mindst de yngre forbrugere, ligesom hun er medstifter af fødevaretænketanken Frej.

 

Lys for enden af tunnelen

Flere af aftenens indledere mener, der fortsat er brug for roedyrkning og sukkerproduktion i Danmark, og selv om det aktuelt sker med vigende priser og vigende interesse for at dyrke roer, vurderer Jørn Dalby, at der er lys for enden af tunnelen og sagde blandt andet:

- Vi har den bedste fødevaresikkerhed, stor sporbarhed, lavt CO2-udslip, laveste pesticidforbrug, korteste gennemsnitsafstand til fabrik og højt udbytte pr. hektar.

Jørn Dalby fastslog endvidere, at accept fra befolkningen er en forudsætning for politisk opbakning.

 

Brainstorm på spørgsmål

Aftenen blev rundet af med en brainstorm ved bordene, der blandt andet tog udgangspunkt i en række spørgsmål stillet af indlederne, men anonymiseret. Spørgsmålene lød blandt andet: Hvorfor skal vi dyrke roer? Og hvilken rolle spiller roerne på min bedrift nu og i fremtiden?

Nogle af svarene lød på, at dansk roedyrkning er bæredygtig, har det mindste pesticidforbrug i verden, at dyrkerne har gode erfaringer, at jord og klima er velegnet til formålet og at der er god infrastruktur – også når sukker skal udskibes.

Andre påpegede, at roer er en god vekselafgrøde, at det over en årrække er den bedste økonomiske afgrøde og godt for sædskiftet.

En af aftenens dyrkere anførte, at han havde fokus på bundlinjen og ellers var næsten ligeglad med, hvor meget der blev høstet pr. hektar: -

For mig handler det om sorte tal på bundlinjen.

 

Kedelig brun plastikflaske

Som kommentar til det mente Iben Krog Rasmussen, at man skal gøre meget mere for at promovere den danske produktion, men også at man skal være langt mere innovativ.

- Jeg færdes blandt unge mennesker, der gerne tager en drink eller to, og i København koster en drink nemt 100 eller 120 kroner. Til nogle af disse anvendes sukker, men hvorfor anvender man canadisk ahornsirup i stedet for flydende dansk sukker - fordi flasken er smart og ikke en eller anden kedelig brun plastikflaske.

Iben Krog Rasmussen slog afslutningsvis fast, at man skal dyrke roer i Danmark, fordi det er socialt, økonomisk og miljømæssigt bæredygtigt, og fordi danske landmænd vil være med til at skabe en sundere og bedre verden.

- Og så skal ingeniører være med til at finde ud af at roer kan anvendes til meget andet end sukkerproduktion, fastslog Iben Krog Rasmussen.

 

Planter