Ny teknologi baner vej for grøn omstilling på lavbundsjorder
Et dansk innovationsprojekt har udviklet en ny teknologi, der kan blive et centralt værktøj i udtagningen af lavbundsjord - og dermed i realiseringen af den grønne trepartsaftale.

Prototypen på den redskabsbærer, der er udviklet i projektet til at høste biomasse på vandmættede lavbundsjorder. Den høstede biomasse, der opsamles og fjernes, kan herefter udnyttes til biogasproduktion og cirkulære produkter. Foto: Ole Hyttel, Naturstyrelsen
Med den grønne trepartsaftale er det besluttet, at 140.000 hektar lavbundsjord skal udtages. Det udgør en historisk mulighed for at kombinere naturgenopretning, klimahandling og lokal erhvervsudvikling, men det kræver nytænkning og teknologi.
Her kommer projektet »Høsttek« ind i billedet, lyder det i en pressemeddelelse fra Food & Bio Cluster Denmark.
I projektet er der udviklet en prototype på en specialdesignet maskinbærer, der effektivt kan høste biomasse på vandmættede, tidligere opdyrkede lavbundsjorde. Den teknologi gør det muligt at fjerne store mængder næringsrig biomasse, som ellers forhindrer genetableringen af artsrig engnatur. Det gør ikke bare naturgenopretning mere effektiv - det åbner også nye muligheder for anvendelse af den høstede biomasse i bioøkonomien.
Et teknologisk »kinderæg«
Høst og fjernelse af biomasse fra lavbundsjorder giver markante gevinster på tre centrale samfundsområder:
Natur og biodiversitet: Når næringsstofferne fjernes, får den oprindelige engflora mulighed for at vende tilbage. Over tid skabes der nye levesteder for truede arter.
Vandmiljø: Udvaskningen af kvælstof og fosfor reduceres markant, og det bidrager til renere vandmiljøer.
Klima og ressourcer: Biomassen kan bruges i biogasproduktion og på længere sigt som råmateriale til biobaserede produkter som byggematerialer, lim og proteiner. Det erstatter fossile ressourcer og skaber grønne værdikæder.
Nødvendigt med organisering
Teknologien fra »Høsttek« viser, at lavbundsjorder ikke blot er et naturgenopretningsprojekt - det er en mulighed for at udvikle fremtidens grønne erhverv, lyder det fra Food & Bio Cluster Denmark.
Men realiseringen kræver organisering blandt lodsejere, etablering af logistik- og værdikæder samt politisk vilje og økonomiske incitamenter.
- Lavbundsjorderne er et af de få områder, hvor vi straks kan opnå markante klimaeffekter og samtidig skabe nye, grønne erhverv. Men det kræver, at vi får sat gang i en værdikæde for høst, logistik og anvendelse af biomassen, siger Knud Tybirk, innovationschef i Food & Bio Cluster Denmark.
Han understreger, at innovation og erhvervsudvikling skal gå hånd i hånd med natur- og klimamålene, hvis den grønne trepartsaftale for alvor skal skabe samfundsværdi.
Ifølge Food & Bio Cluster Denmark viser den nye teknologi, at vejen til grøn omstilling også går gennem vores vådområder og enge.
- Med målrettet høst kan Danmark både reducere drivhusgasser, forbedre naturens tilstand og beskytte vandmiljøet samtidig med, at der åbnes for nye erhvervsmuligheder i landdistrikterne, lyder det.