Roerne vælter ind på sukkerfabrikken
Siden kampagnestart har der hersket travlhed på sukkerfabrikken i Nakskov. LandbrugØst var med på en helt almindelig »kampagnedag«.

I en lind strøm, 16 timer i døgnet under roekampagnen, ruller vogntog på vogntog med roer ind på fabrikken i Nakskov.
Bortset fra nogle få timer mellem klokken 22 og klokken 6 om morgenen – blandt andet for at give naboerne til sukkerfabrikken i Nakskov lidt ro om natten – hersker der i kampagneperioden travlhed fra tidlig morgen til sen aften syv dage om ugen.
Det fortæller konsulent i Nordic Sugar Mette Andersen, som i kampagnen arbejder ved vejerboden, der er første stop, når roetransporterne ankommer til fabrikken.
Sammen med kollega Finn Sørensen deler hun vagterne i kampagnen og møder skiftevis ind fra klokken 6 til 14 eller klokken 14 til 22.
- Vi modtager dagligt 400-500 vognlæs roer fra såvel vognmænd som fra landmænd, der selv kører roer til fabrikken. Det svarer til en gennemsnitlig indlevering på 13.000 tons roer i døgnet, eller cirka 1,4 millioner tons i en normal kampagne, meddeler Mette Andersen.
Automatisk prøvetagning
Efter det lastede vogntog har været på vægten ved vejerboden, køres frem mod prøvetagningsstedet. Lyser lampen grønt gøres holdt, og der tages automatisk en prøve, hvor det store prøvebor drejer sig ned gennem læsset af roer.
- I gennemsnit tages prøver af 30 procent af læssene til analyse, fortæller Mette Andersen og understreger at alt sker automatisk og i første omgang anonymt.
- Hverken landmanden, vognmanden, eller jeg ved hvornår. Det sker helt automatisk styret af et computerprogram.
Efter prøvetagningen fortsætter vogntoget frem mod roedepotet, mens prøven automatisk fyldes i en kasse, der forsegles inden den transporteres til et nærliggende laboratorium, hvor den udtagne prøve analyseres. Her finder også en manuel sortering sted, hvor sten og ukrudt tages fra og roerne aftoppes inden analysen.
- Først når det endelige resultat foreligger, får vi kendskab til, hvad prøven viser for det pågældende læs, forklarer Mette Andersen og oplyser, at analyseresultatet anvendes til beregning af renhed og sukkerindhold – og i sidste ende afregningen.
Omfattende proces
- Når roerne er læsset af, kører det nu tomme vogntog videre til yderligere en vejning, - så vi klart ved, hvor mange tons roer, der blev indleveret i det pågældende læs, det pågældende tidspunkt og fra den pågældende vognmand eller roedyrker, fortæller hun videre.
Roerne fortsætter ind på sukkerfabrikken, hvor de bliver vasket grundigt. Da roerne indeholder 75 procent vand, er fabrikken i princippet selvforsynende med vand gennem kampagnen.
Efterfølgende fortsætter roerne frem i systemet, hvor roerne snittes før turen går videre gennem fabrikken, hvor de ender som det fineste sukker eller melis.
- Hvordan hele forløbet og processen foregår, er dog alt for omfattende at komme ind på her, lyder det afsluttende fra Mette Andersen.
Sukkerfabrikken i Nakskov
Fabrikken er Nordic Sugars største til fremstilling af hvidt sukker.
Samlet modtages i kampagneperiode 1,4 million tons sukkerroer.
Dagligt modtages mellem 400 og 500 vognlæs.
Fabrikken kan forarbejde 13.000 tons roer om dagen.
Fabrikken beskæftiger i kampagneperioden 175 medarbejdere.
Uden for kampagneperioden er der cirka 160 medarbejdere.
Der produceres 476.000 tons sukker i en normal kampagne.
Ud over sukker produceres også pulpetter, melasse og carbokalk.