bannerPos

EU: Antibiotika-alarm over Sydeuropa

En ny EU-rapport om resistens overfor antibiotika bør få alarmklokkerne til at ringe, mener EU-Kommissionen. Arkivfoto: Henning Andersen

AF: HENNING K. ANDERSEN

JOURNALIST
27-02-2019 09:40
Antibiotika, der skal bruges mod bakterier i fødevarer er mindre effektive på EU-plan. Men rapporten viser også, at Danmarks indsats mod antibiotikaresistens virker.

Sygdomme som salmonella og campylobacter er blandt de mest kendte sygdomme, der har rod i antibiotikaresistens. Og der er grund til at være bekymret over disse sygdomme, for en rapport fra EU's fødevaresikkerhedsenhed viser, at der er stigende resistens i bakterier overfor antibiotika. Det skriver Ingenøren.dk.

Ifølge EU-kommissær for sundhed og fødevaresikkerhed, litaueren Vytenis Andriukaitis, bør rapporten få alarmklokker til at ringe. 

- Rapporten viser, at vi er på vej ind i en verden, hvor flere og flere almindelige infektioner bliver enten svære eller umulige at behandle. Men ambitiøse nationale indsatser for at begrænse brugen af antibiotika har vist en nedgang i resistensen, siger kommissæren. 

Men det er primært syd på, at man har udfordringer med resistens, lyder det fra DTU Fødevareinstituttet.

- Alarmklokkerne ringer i særlig grad for Sydeuropa, men ikke heroppe i Nordeuropa, hvor rapporten faktisk viser, at tiltag mod resistens virker. Flere lande i Sydeuropa har en langt mere liberal holdning til brug af antibiotika i dyr end i for eksempel Danmark. Det slår igennem i tallene, der viser udbredt resistens i netop de lande, siger specialkonsulent i DTU Fødevareinstituttet, Helle Bisgaard Korsgaard til ingenøren.dk.

Det menes, at resistente bakterier er skyld i 25.000 dødsfald årligt i de 28 EU-lande. 

Vil have stoppet udledning til Øresund permanent

I sidste øjeblik blev udledningen af 290.000 kubikmeter forurenende spildevand til Øresund udsat til efteråret. Udledningen bør dog stoppes permanent, lyder det fra både Danmarks Naturfredningsforening og Bæredygtigt Landbrug.

Nye klima-robuste hybridsorter

Et GUDP-projekt, Hybrimax, har som målsætning at fremavle nye hybridsorter i rug og roer, der forener høje udbytte med et lavt forbrug af pesticider.

Uændret Nord-West-notering

Nord-West-noteringen ligger på uændrede 54 euro, imens noteringen for otte kilo-grise ligeledes befinder sig på uændrede 35,5 euro.

Stor græskaravane tager på Danmarksturné

De orange græsmaskiner fra Kuhn kommer i juni forbi flere danske byer spredt over hele landet.

100 procent af svinene overlevede i forsøg med ny ASF-vaccine

Britiske forskere er kommet et skridt tættere på at udvikle en vital vaccine mod afrikansk svinepest (ASF), skriver PigProgress. I en nylig undersøgelse overlevede 100 procent af de svin, der var immuniseret med den nye vaccine, en dødelig dosis ASF-virus.
Side 1 af 1846 (36906 artikler)Prev1234567184418451846Next