bannerPos

EU: Antibiotika-alarm over Sydeuropa

En ny EU-rapport om resistens overfor antibiotika bør få alarmklokkerne til at ringe, mener EU-Kommissionen. Arkivfoto: Henning Andersen

Henning K. Andersen

Journalist
27-02-2019 09:40
Antibiotika, der skal bruges mod bakterier i fødevarer er mindre effektive på EU-plan. Men rapporten viser også, at Danmarks indsats mod antibiotikaresistens virker.

Sygdomme som salmonella og campylobacter er blandt de mest kendte sygdomme, der har rod i antibiotikaresistens. Og der er grund til at være bekymret over disse sygdomme, for en rapport fra EU's fødevaresikkerhedsenhed viser, at der er stigende resistens i bakterier overfor antibiotika. Det skriver Ingenøren.dk.

Ifølge EU-kommissær for sundhed og fødevaresikkerhed, litaueren Vytenis Andriukaitis, bør rapporten få alarmklokker til at ringe. 

- Rapporten viser, at vi er på vej ind i en verden, hvor flere og flere almindelige infektioner bliver enten svære eller umulige at behandle. Men ambitiøse nationale indsatser for at begrænse brugen af antibiotika har vist en nedgang i resistensen, siger kommissæren. 

Men det er primært syd på, at man har udfordringer med resistens, lyder det fra DTU Fødevareinstituttet.

- Alarmklokkerne ringer i særlig grad for Sydeuropa, men ikke heroppe i Nordeuropa, hvor rapporten faktisk viser, at tiltag mod resistens virker. Flere lande i Sydeuropa har en langt mere liberal holdning til brug af antibiotika i dyr end i for eksempel Danmark. Det slår igennem i tallene, der viser udbredt resistens i netop de lande, siger specialkonsulent i DTU Fødevareinstituttet, Helle Bisgaard Korsgaard til ingenøren.dk.

Det menes, at resistente bakterier er skyld i 25.000 dødsfald årligt i de 28 EU-lande. 

Robot gør dyrkning af roer rentabel

Firmaet Farmdroid har med deres markrobot FD20 skabt mulighed for blandt andet at dyrke økologiske roer, da robotten både sår og renholder marker på op til 20 hektar.

Vi står enestående stærkt

Mens eksempelvis tyske landmænd samles i dyb frustration til demonstrationer, fordi de ikke kan finde nogen venner, står vi i Danmark enestående stærkt, lød det fra formanden for Landbrug & Fødevarer på svineproducenternes årsmøde i går.

Tyske landmænd sendte fælles opråb til nationen

Tusindvis af landmænd fik politikerne i tale under landsdækkende traktordemonstrationer i går. Effektivt Landbrug var med, da landmændene i Slesvig-Holsten afviklede deres arrangement i Rendsborg.

Debatten på svinekongressen er uskøn

Der er for meget negativitet i debatten på svinekongressen. Tag nu ja-hatten på, lød opfordringen fra svineproducenten Jonas Würtz under debatten.

Harsk kritik regnede over formand på grund af tabt millionretssag

Formand Erik Larsen for Seges Svineproduktion fik hårde ord med på vejen fra henholdsvis formanden og næstformanden fra Danske Svineproducenter. Blandt andet på grund af hele balladen om DanBred og Danish Genetics samt den tabte retssag mod Ulrik Lundgaard fra Solvang Svineavl, som blev tilkendt syv millioner kroner.

Henrik Biilmann ny direktør i VikingGenetics

Nordisk kvægavlsforening, VikingGenetics, har udnævnt den hidtidige direktør for Friland A/S, Henrik Biilman, som administrerende direktør fra 1. februar 2020.
Side 1 af 1667 (33325 artikler)Prev1234567166516661667Next