Med jævne mellemrum danner egetræer særligt mange agern, sådanne år kaldes oldenår. I år er det et oldenår. Oldenår kommer typisk efter varme og tørre somre som i år, hvor egen har haft gode muligheder for at udvikle mange frugter.
Agern fra egetræer indeholder store mængder tanniner. Størst er koncentrationen af tanniner i de første umodne agern, de spæde egeblade om foråret, men også egetræets bark har et højt indhold af tanniner. Yderligere har spirende agern et højt indhold af tannin som er potentielt giftigt for heste og andre husdyr. Både heste, kvæg og får kan blive forgiftede af de nedfaldne agern. Tilsvarende er det ikke ualmindeligt med indberetninger om, at hunde er blevet forgiftet af at have spist agern.
Landskonsulent Eric Clausen, Seges Heste, advarer derfor om, at agern er giftige for de fleste dyrearter, med undtagelse af grise.
 

Øget risiko om efteråret

I hestens fordøjelsessystem bliver tanninerne nedbrudt til pyrogallol, som kan forårsage lever og nyreskader. Tanninerne kan også indgå i komplekse forbindelser med jern og derved hindre, at hesten optager tilstrækkeligt meget af det jern, som foderet indeholder.
Tanninerne, eller garvesyren, er ætsende og kan forårsage betændelsestilstande og blødninger i mave og tarmvægge samt nyresvigt.
Faren for agernforgiftning er særlig stor om efteråret, når hesten går på nedbidte græsmarker uden at få tilbudt tilstrækkeligt med supplerende foder. Størst er risikoen for forgiftning hos sultne heste, der går og keder sig på marken, fordi der ikke er mere græs.
Ifølge landskonsulenten er der flere eksempler på, at enkelte heste i en flok tilsyneladende kan få smag for de lidt bitre olden og målbevidst går efter disse, og på den måde konsumerer ganske store mængder, hvorved forgiftning kan opstå.
 

Forgiftningssymptomer

De kliniske tegn på forgiftning er, at dyret bliver deprimeret, ophører med at æde, udviser smertetegn fra bughulen(kolik) og får en slingrende gang. Gødningen er mørk og hård, men senere i forløbet kan blodig diarre forekomme. Nedsat eller ophørt drikkelyst er også blandt de første tegn på oldenforgiftning. Senere indtræder afmagring og dødsfald er ikke ualmindeligt. Ved symptomer er hurtig indsats nødvendigt for at redde hesten.
Ser man symptomer på oldenforgiftning gælder det om, hurtigst muligt at fjerne dyrene fra »problemområderne« på marken. Der findes ingen modgift. Flydende paraffin er en behandling der har vist sig at være effektiv imod agernforgiftning. Aktivt kul skulle også være effektivt. Dyrlægen bør tilkaldes og afgiftningsprocessen kan støttes ved blandt andet indgivelse af sterile væsker.
Der er dermed god grund til at tjekke folden for forekomst af agern i denne tid.
- Er der mange agern i folden, kan man eventuelt forsøge at hegne de områder fra, hvor der er flest egetræer. Alternativt kan det være nødvendigt løbende at indsamle de nedfaldne agern og give tilskud af hø, eller wrap på marken, så hestene ikke tvinges til at æde de nedfaldne agern, forklarer Eric Clausen.
 
Sundhed