Høj so-overlevelse på Nyenstad

Hos Mette og Anders Lundsgaard på Nyenstad på Fyn er opskriften på et sundt sohold den rette foderstyrke og pasning af søerne hele vejen igennem cyklus.

Regnestykket er lige til. Ønsker man sunde søer med en høj fravænningsprocent, er DanBred-genetik krydret med den rette tilgang vigtige elementer i ens bedrift. I hvert fald hvis du spørger Mette Lundsgaard, som er ejer af bedriften Nyenstad ved Ringe sammen med sin mand Anders Lundsgaard.

Her har de en sobesætning med produktion af grise op til 7 kg. Deres sodødelighed ligger på 7 procent, hvilket er væsentligt under landsgennemsnittet.

- Vi ser hele tiden på, hvordan vi kan gøre det bedre på alle parametre. For os er det vigtigt, at søerne har den rette foderstyrke og foder, så vi er sikre på, at de kan præstere optimalt og har det godt, fortæller Mette Lundsgaard i en pressemeddelelse fra DanBred.

Det rette huld

På Nyenstad har de 40,6 fravænnede pattegrise pr. årsso. Det har bedriften blandt andet opnået ved at følge Seges Innovations anbefalinger for fodring og foderstyrke til søerne. Når du har DanBred dyr, er det også DanBreds opfordring at følge Seges Innovations foderanbefalinger.

Derudover har de faste rygspækscanninger på bedriften. Her scannes søerne før faring og ved fravænning. Sådan kan medarbejderne sikre, at søerne har det rette huld. Hvis det rette huld ikke er opnået, bør foderstyrken justeres, for at sikre at søerne kan præstere optimalt i farestalden.

Når man følger de enkle anbefalinger fra DanBred og fodrer grisene korrekt, opnår man også verdensklasse resultater.

Tager imod med kyshånd

Selvom de gør meget selv på bedriften, betyder den rette genetik også meget – og Mette Lundgaard er tilfreds med DanBred-genetik. Efter pattegriseoverlevelse blev en del af DanBreds avlsmål i sommeren 2022, har hun og resten af bedriften tydeligt mærket, at pattegrisene er blevet mere robuste.

- Vi så hurtigt en forskel med den nye egenskab, og den forskel har været gældende siden. Pattegrisene er mere livskraftige og nemmere at passe. Så alt hvad vi kan få igennem avlen, tager vi imod med kyshånd, lyder det fra Mette Lundsgaard.

Rådgiver ved siden af bedriften

For 10 år siden begyndte Mette Lundsgaard som selvstændig rådgiver ved siden af sit arbejde med bedriften. Hun kunne nemlig se, at der var en efterspørgsel fra andre, som ville gøre det lige så godt, som de gør på Nyenstad. Det er især i farestalden, at hendes viden ligger.

- For mig er det vigtigt, at der er fokus på den robuste so – især når der er så meget bevågenhed omkring vores erhverv fra resten af samfundet. Vi har brug for en god og robust so, og det kræver nogle gange det rette management, forklarer hun.

DanBred har netop implementeret egenskaben »so-overlevelse« i avlsmålet, der skal bidrage til mere robuste søer.

- Det er vigtigt, at man ikke lader en opgave vente til i morgen, men at man varetager det, der skal gøres, i dag. Det er sådan, at vi har opnået et sundt sohold hos os. Og så ser jeg frem til at kunne mærke DanBreds nye egenskab for so-overlevelse, slutter Mette Lundsgaard.

Læs også