For nylig kunne vi her i avisen fortælle om Peter og Thorbjørn Kofoed, der har saneret sine besætninger for PRRS på rekordtid. Nu deler de ud af deres erfaringer i en podcast.
Tidligere på måneden kunne vi her i avisen fortælle om en af de bornholmske svinebesætninger, der har været igennem en PRRS-sanering: Langemyregaard ved Aakirkeby på Bornholm, som er en full-line-produktion med 800 årssøer og egen produktion af polte.
Ejerne Peter Kofoed og Thorbjørn Kofoed, der er far og søn, fik konstateret PRRS i besætningen i januar 2023.
Men allerede i maj i år var besætningen fri for PRRS.
- Så det er gået stærkt. Og vi har ikke haft tilbagefald i soholdet, fortalte Peter Kofoed til Effektivt Landbrug tidligere på måneden.
Bornholm tæt på PRRS-fri
Både del- og totalsanering
Der blev både anvendt delsanering og totalsanering for at komme PRRS til livs i bedriftens fem sites, hvor der blev anvendt delsanering i soholdet og totalsanering hos klimagrise og slagtesvin.
Efterfølgende har Seges Innovation lavet en podcast om, hvordan Peter Kofoed og Thorbjørn Kofoed på Langemyregaard kom PRRS til livs.
- Jeg mødte dem i deres nyrenoverede frokoststue på Bornholm, hvor deres dyrlæge Claus Heisel også var, lyder det fra Søs Lindeborg Pedersen, der er vært på podcasten og desuden senior kommunikationskonsulent hos Seges Innovation.
- Lyt med i podcasten, og bliv inspireret af Langemyregaards erfaringer og råd, opfordres der på svineproduktion.dk, hvor man også kan finde podcasten.
Med hele vejen
- Fra den første mistanke om smitte til de drastiske saneringsforanstaltninger, der blev nødvendige, får du et unikt indblik i, hvordan PRRS påvirkede Langemyregaard, lyder det videre på svineproduktion.dk.
- Vi indfører håndsprit ved alle døre. Vi vælger at skifte støvler til hver sektion, og indfører desinfektionskar, hvis man ikke skifter sko. Og så har vi nogle medarbejdere, der virkelig forstår at gå op i det her, så de selv skælder chefen ud, når han kommer og glemmer at skifte sko. Så sender de ham ud igen, uanset hvad han siger. Og det er jo fantastisk, at man har nogle medarbejdere, der går så meget op i det, fortæller Thorbjørn Koefoed blandt andet i podcasten.
I podcasten er det dog ikke alene situationen på Langemyregaard, der vil blive drøftet, eftersom også den nationale strategi for reduktion af PRRS vil blive diskuteret - ligesom det regionale samarbejde på Bornholm, som har været det centrale i at reducere smittetrykket.
Vigtigt samarbejde
Peter og Thorbjørn deler i podcasten, hvordan de har vaccineret hele besætningen og arbejdet med saneringer i tæt dialog med naboer og kollegaer, hvilket de betegner som helt afgørende for succes.
- Hvis man ikke samarbejder, så kan man sanere og sanere, og så bliver man negativ, men så får man bare PRRS blæsende ind igen. Så det viser virkelig, at succes kommer af, at man koordinerer indsatsen, og så lykkes det. Selvom man så gør det, så vil der også være nogle tilfælde, hvor det går galt. Så må man bare op på hesten én gang til, forklarer dyrlæge Claus Heisel.
Podcasten er en del af podcastserien Griseproduktion, der også kan høres på for eksempel Spotify eller i Apples podcasttjeneste.