Agillix’ efter DB-tjek: Salgsprisen - ergo eksport af smågrise - er vigtigst

Flere fravænnede grise pr. årsso giver ikke nødvendigvis højere dækningsbidrag, påpeger man hos Agillix. Det gør salgsprisen derimod, hvorfor eksport af smågrise viser sig som en vigtig parameter for at klare sig godt i DB-tjek.

- En gruppe skal øge effektiviteten, en anden gruppe skal reducere omkostningerne, mens en tredje gruppe skal arbejde på at forbedre salgspriserne. Nogle skal måske lidt af flere dele.

Sådan lyder det fra den nordjyske rådgivningsvirksomheden Agillix efter den seneste opgørelse af DB-tjek, hvor griserådgiver Inga Riber påpeger, at hun ser alt for mange besætninger, hvor antallet af grise og dækningsbidraget ikke følges ad.

- Dækningsbidraget stiger selvfølgelig i takt med, at der sælges flere grise, men det er ikke muligt at forudsige dækningsbidraget ud fra antallet af solgte grise, siger hun.

Inga Riber understreger, at det - uanset det nuværende niveau - er vigtigt for alle at effektivisere sin produktionen, men at det vil være forskelligt fra producent til producent, hvor det er bedst at koncentrere indsatsen.

- Billedligt talt gælder det om at plukke de største frugter, som hænger lavest på frugttræet, siger Inga Riber.

Pluk lavthængende frugter

Derfor får flere af de besætninger, der deltager i Agillix’ DB-tjek, sparring til, hvordan de lavthængende frugter bedst kan plukkes. Nogle hænger billedligt talt lavere end andre.

Inga Riber understreger, at der er udviklingspotentiale i alle besætninger. Både dem, der deltager i DB-tjek og dem, der ikke gør.

- Forskellen er bare, at de deltagende besætninger har et forspring, da de meget nemmere kan lokalisere hvilke frugter, der med fordel kan plukkes, påpeger hun og understreger, at der er en gulerod at hente i de besætninger, hvor der gøres en ekstra indsats.

Men noget af det, der især hæver indtjeningen er, hvis man eksporterer sine grise, viser opgørelsen fra Agillix.

Eksport giver bedste indtjening

I Agillix viser DB-tjek nemlig en klar sammenhæng mellem salgspriser og dækningsbidrag:

- Da vi analyserede DB-tjek tallene for 2. halvår 2023, fremgik det tydeligt, at salgspriserne for smågrise steg i takt med, at en større procentdel af grisene blev eksporteret.

- Tallene for 1. halvår 2024 bekræfter denne sammenhæng endnu tydeligere.

- Når mere end halvdelen af smågrisene blev eksporteret ved tømning af staldene, lå salgspriserne markant højere sammenlignet med, hvis under halvdelen blev eksporteret. Forskellen i 1. halvår 2024 er desuden større end i 2. halvår 2023, fortæller Inga Riber.

Læs også