Fynsk landbrug er gået fra 17 til 10 procent døde søer på et år

Sammen med sine medarbejdere er det lykkedes driftsleder Per Madsen at reducere dødeligheden fra 17 til 10 procent på blot et år. Flere ting er ifølge driftslederen vigtige for at nå målet.

Fra 17 til under 10 procent døde søer.

Så meget er dødeligheden faldet i soholdet hos Grubbe Landbrug ved Ørbæk på Fyn inden for det sidste års tid.

Det markante fald i dødeligheden er ifølge driftsleder Per Madsen resultatet af et målrettet stykke arbejde, hvor alle medarbejdere har arbejdet i samme retning siden sidste efterår.

- Én ting er, at du selv er indstillet på det. Noget andet er, at du skal have alle dine medarbejdere med også, påpeger Per Madsen i en pressemeddelelse fra Velas.

Svinebesætningen hos Grubbe Landbrug omfatter godt 900 årssøer med produktion af 30-kgs grise, der går til eksport.

Sammenhold om opgaven

Det er Per Madsen, der har vist medarbejderne vejen for den store forandring på bedriften, som har flyttet sodødeligheden på det høje niveau på 16-17 procent og til de nuværende knap 10 procent.

Den tidligere høje dødelighed var demotiverende for medarbejderne og havde konsekvenser for bundlinjen, men det er der altså lavet om på nu. Og ifølge Per Madsen er det en afgørende parameter, at man sammensætter et hold af medarbejdere, der alle sammen køber ind på de samme præmisser.

- Vi har gjort meget ud af at involvere medarbejderne i, hvad det rent faktisk betyder for bundlinjen, når vi rykker fra 16-17 procent i sodødelighed til under 10 procent, siger han blandt andet i pressemeddelelsen fra Velas.

Han fortæller, at der blandt andet er lavet nogle basale, simple rutiner, som alle medarbejdere skal følge.

Det betyder blandt andet, at når personalet eksempelvis ser en so med problemer, så skal de handle på det med det samme og ikke først komme og fortælle om det et par dage senere, uddyber driftslederen.

Opbakning til åbenhed

For driftslederen har det været vigtigt at understrege over for medarbejderne, at de ikke får ballade, fordi en so har problemer. Tvært imod er åbenhed vigtigt.

- For os har det været vigtigt at skabe en kultur, hvor alle tør dele med hinanden, siger han, og fortæller om vigtigheden af, at medarbejderne skal turde fortælle, når der er noget. De skal blandt andet vide, at de ikke får en skideballe, hvis en so dør. Også selvom alle naturligvis arbejder på at undgå det, understreger han.

Rådgiver bakker op

- Det er vigtigt at lære medarbejderne op i de gode rutiner, så de er helt hjemme i deres arbejdsopgaver og ved, hvordan de skal handle, når der opstår problemer, lyder det fra rådgiver i Velas, Nikolaj Stidsen, som understreger, at det er noget af det, som driftelederen har været rigtig god til at prioritere.

Nikolaj Stidsen har mange års erfaring i at arbejde med sodødelighed, og han erfarer, at det netop handler om at sørge for at involvere medarbejderne.

Per Madsen fortæller, at når Nikolaj Stidsen er på besøg i staldene på Grubbe Landbrug, så går de i fællesskab forholdene igennem, og der drøftes, som der er enighed om i linjen og retningen.

- Når Nikolaj har været her, får vi hængt en to do-liste op, som giver os noget konkret at arbejde med, og som vi bliver holdt op på, næste gang han lægger vejen forbi, fortæller driftslederen.

- Samtidig har jeg muligheden for at ringe til Nikolaj, når jeg har nogle ting, jeg gerne vil have kigget på - for eksempel om vi har styr på poltenes benstilling, fortæller Per Madsen.

Han fortæller også, at to-do-listen med konkrete fokuspunkter fungerer godt for både ham selv og for de øvrige medarbejdere. Det skyldes, at det både tjener som et arbejdsredskab, og fordi det er en daglig påmindelse om, hvad der skal arbejdes med.

- Det er altid nemmere, når man lige får et skub i ryggen om at kaste sig ud i noget nyt. Man har måske selv haft tanken om det, men når der kommer en rådgiver, og siger, at vi bør gøre noget bestemt, bliver man bekræftet i, at det er rigtigt. Så det er rart at få beslutningen konfirmeret, siger Per Madsen.

Sygesti - ikke hospice

Noget af det, der er fokus på, er blandt andet at sørge for, at problemramte søer tages ud i tide. Desuden er der blevet arbejdet med, hvordan sygestier skal bruges, så der er et flow, og at stierne ikke udvikler sig til en slags hospice.

- Søerne kommer hurtigere ind og hurtigere ud igen. Samtidig er vi blevet bedre til at tage stilling til, hvad der skal ske, hvis ikke der kan ses forbedringer, fortæller Per Madsen.

Langt lys på

For Nikolaj Stidsen er det vigtigt at slå fast, at både ledere og medarbejdere har for øje, at arbejdet med at sænke sodødeligheden skal ses med det lange lys på.

- At reducere sodødeligheden er ikke et quick-fix. Det tager lang tid, og der kan gå flere måneder, før du begynder at kunne se resultater. Og det skal man huske på, så man ikke mister motivationen undervejs, når andre problemer opstår, siger rådgiveren.

Tidsperspektivet har Per Madsen også kunnet i arbejdet på Grubbe Landbrug. Han har konstateret, at det tager lang tid at rette ting til.

- Det er ikke noget, der ændrer sig i løbet af to måneder, og vi har også måttet vente med at se resultater. Så det er vigtigt at blive ved med at fortælle medarbejderne, hvorfor det er vigtigt.

- Heldigvis oplever vi også, at de går meget op i det. De synes ikke, det er sjovt at skulle slæbe en død 300 kg so ud søndag morgen. Det er nærmest sørgedag, hvis vi skal skyde en so, og vi er alle meget stolte af vores fremskridt, siger han.

Læs også