Tæt ved 40 grise pr. so

Porcus Svinefagdyrlæger har traditionen tro hædret den besætning i Fokus 35 Vital-gruppen, der har opnået størst fremgang i det forgangne år, samt den besætning der aktuelt ligger bedst i effektivitet.

Det årlige »Fokus 35 Vital Stormøde« blev afholdt i fire forskellige byer, nemlig Odense, Brønderslev, Agerskov og Holstebro. Her er det de fysisk fremmødte deltagere på Dalum Landbrugsskole, hvorfra de faglige indlæg blev transmitteret.

Porcus Svinefagdyrlæger var forleden værter ved det årlige Fokus 35 Vital Stormøde, hvor gruppens medlemmer for første gang skulle mødes i fire forskellige byer, nemlig Odense, Brønderslev, Agerskov og Holstebro. Og for dem der foretrak at følge sæsonafslutningen hjemmefra, kunne det lade sig gøre via Teams.

Traditionen tro blev årets produktionsresultater gennemgået, og de producenter, der henholdsvis har opnået størst fremgang i det forgangne år og aktuelt ligger med den bedste produktivitet, blev hædret.

Dyrlæge Lars Rasmussen gav indledningsvist et overblik over gruppens samlede præstation ud fra udvalgte nøgledata for tre måneder – marts, april og maj – i 2021 og tilsvarende periode i 2020.

Porcus-gruppen udvides til stadighed, men de nytilkomne besætninger, der endnu ikke har været med i et år, er ikke talt med i årets samlede resultater. Nøgletallene dækker dermed over 70.000 søer fra i alt 66 besætninger. Det giver i alt seks grupper med danske deltagere og to grupper med engelsktalende deltagere.

Flere fravænnede

Særligt imponerende er den fremgang, der er sket inden for fravænnede grise pr. årsso. Her lander årets resultat på 35,46, og dermed et tal der, ifølge dyrlægen, giver grund til at overveje gruppens fremtidige navn »Fokus 35 Vital«.

- Det er faktisk steget med over en fravænnet gris siden sidste år, og det, synes jeg, er imponerende flot, lød det fra Lars Rasmussen.

Bag det gennemsnitlige resultat for de 66 besætninger ligger der imidlertid også en variation på 28,5-39,9.

Også antallet af levendefødte grise varierer blandt besætningerne. Gennemsnittet for 2021 lander på 18,03, hvilket ifølge Lars Rasmussen er en rigtig positiv udvikling siden 2009, hvor nøgletallet lå på 14,25. Resultatet ligger dog med en spredning på 15,2-19,7, hvilket ifølge dyrlægen blandt andet kan skyldes, at der er avlsbesætninger i gruppen.

Antallet af dødfødte er meget stabilt sammenlignet med sidste år og lander på et gennemsnit på 1,86, men med en spredning på 0,9-2,43.

Flotte præstationer

Ifølge dyrlægen har rigtig mange af besætningerne præsteret flot i år.

- Jeg kan sige, at der har været hård kamp om 1. og 2. pladsen, og det er tankevækkende, at den besætning, der har rykket sig mest, og den besætning, der har præsteret det højeste antal grise, begge har været ramt af PRRS for 1-2 år siden, og nu kommer tilbage på et endnu højere niveau, end de har været før. Og det har vi tit set, lyder det fra Lars Rasmussen, der påpegede, at alle besætninger bør overveje de smittebeskyttende tiltag, som man indfører, når man har PRRS.

- Det er ikke sådan, at man skal ønske sig at få PRRS, man kan bare lige så godt indføre tiltagene, og så undgå PRRS’en.

Allerup-vinder

Porcusprisen 2021 og dermed et gavekort på 4.000 kroner til bowling for ejer og ansatte går i år til Claus Westphal fra Allerup.

Claus Westphal startede i Porcusgruppen, da besætningen var et stykke inde i PRRS-forløbet og lå på daværende tidspunkt på 26,07 fravænnede grise pr. årsso, og her et år senere ligger besætningen på 38,72 fravænnede grise pr. årsso.

- Det er en fremgang på 12,65 grise på et år. Det husker jeg ikke, at vi har set før i Fokus 35 regi på et år, bemærkede Lars Rasmussen, inden han overrakte prisen til den fynske svineproducent.

Anden- og tredjepladsen for besætninger i Fokus 35 Vital-gruppen, der har opnået størst fremgang det seneste år, gik til henholdsvis Peter Bay, Kirke Søby, med 9,61 flere grise og dermed nu ligger på 38,33 fravænnede grise pr. årsso, og Flemming Broholm Hansen, Rønninge, 7,82 flere fravænnede grise pr. årsso og dermed nu lander på 36,38.

Bedste produktivitet

Den besætning, der lige nu har den allerbedste produktivitet, blev naturligvis også hædret.

Prisen gik til Dynagro Sohold ved Aabenraa, som de seneste tre måneder har haft ikke mindre end 39,90 fravænnede grise pr. årsso, og kan i øvrigt præsentere nøgletal som 19,20 levendefødte pr. kuld, 1,80 dødfødte pr. kuld, 16,70 fravænnede pr. kuld og en faringsprocent på 91,40.

Nøgletal fra Fokus 35 Vital

Porcus-gruppen Fokus 35 Vital’s samlede præstationer i produktivitet:

Levendefødte 14,35 17,05 18,03

Dødfødte 1,79 1,70 1,86

Frav. pr. fravænning 10,34 11,97 11,99

Frav. pr. årsso 27,68 33,37 35,46

Læs også