Nyt koncept skal lette udfasningen af zink

»Verdens Bedste Gris« er navnet på DLG og Vilofoss´ nye koncept, der skal lette landmandens arbejde med udfasningen af veterinær zink, som træder i kraft til sommer. Seks konkrete anbefalinger i arbejdet rundt om grisen er en del af opskriften på succes.

Om godt seks måneder er det slut med at bruge medicinsk zink i fravænningsfoderet til smågrise. Det er den udfordring, der er omdrejningspunktet for DLG og Vilofoss´ nye koncept, Verdens Bedste Gris, som har til formål at hjælpe griseproducenterne hen mod den bedst mulige produktion på bedriften. Konceptet henvender sig både til landmænd, der bruger færdigfoder og til hjemmeblandere.

I en pressemeddelelse udtaler direktør for husdyrekspertise i DLG, Troels Møller Olesen:

- Med konceptet, Verdens Bedste Gris, er vi ikke alene i stand til at understøtte landmanden mod en mere gnidningsfri udfasning af veterinær zink, men også med andre udfordringer, som branchen støder på i fremtiden. Verdens Bedste Gris er et langtidsholdbart koncept, og samtidig er det DLG´s anbefalinger til alt arbejde rundt om grisen. Netop et øget fokus på den enkelte gris er ekstremt vigtigt for, at landmændene kan opretholde positionen i toppen på listen over de bedste og mest klimaeffektive husdyrproducenter i verden.

Seks konkrete fokusområder

I konceptet er der særligt fokus på seks områder, som er følgende: Fodring, rådgivning, teknologi og data, arbejdsrutiner, stalden og vidensdeling.

Et større fokus på arbejdet rundt om grisen skal være med til at løse udfordringer som for eksempel udfasningen af veterinær zink, som ifølge et EU-direktiv træder i kraft den 25. juni i år.

- Vi har arbejdet med udfasningen af medicinsk zink siden 2017, og i DLG og Vilofoss har vi nået den konklusion, at vi fokuserer på at styrke den enkelte gris gennem seks fokusområder, fremfor at erstatte zink med et tilsvarende produkt. Vi mener, at Verdens Bedste Gris, kan være med til at sikre fundamentet for en bundsolid griseproduktion, siger Jacob Dall, udviklingschef for grisefoder i DLG og Vilofoss.

Erfaring inden slutdato

I DLG anslår man, at omkring 10 procent af griseproducenterne har udfaset brugen af veterinær zink i forbindelse med fravænning af smågrise. Derfor er der også mange landmænd, som ifølge Troels Møller Olesen, bør gøre sig nogle erfaringer med fodring uden veterinær zink inden slutdatoen indtræffer.

- Dét der virker i den ene stald, er ikke nødvendigvis det, der virker hos naboen. Derfor vil vi kraftigt opfordre til, at man i det næste halve år gør sig nogle erfaringer, så man ikke er helt på bar bund til juni. I konceptet, Verdens Bedste Gris, er et vigtigt element også sparringen med fageksperter. Derfor står DLG også klar, hvis landmanden måtte have brug for det. Sammen med den enkelte bedrift finder vi frem til de bedste løsninger - det er jeg ikke i tvivl om, siger Troels Møller Olesen.

Det nye koncept, som bygger på best practice af årelange forsøg og praktisk erfaring, vil i overordnede træk være tilgængelig for alle, mens redskaber og værktøjer så som beregningsmodeller og anvendelse af nye nøgletal vil være tilgængelig for kunder via DLG´s kundeportal.

Læs mere om Zinkfri fravænning

Nu er det slut med anvendelse af veterinær zink i svineproduktionen. Klik her og bliv klædt på til den nye hverdag i svinestalden.

Læs mere her

Læs mere om Fodring af grise

Foder er ikke bare foder - det er en hel videnskab. Bliv inspireret af branchens førende og få viden om den nyeste forskning inden for fodring af grise.

Læs mere her

Læs også