Rådgiver: - Ædetræning før fravænning bliver fremover en seriøs disciplin

Basale dyder som rettidig omhu og det rette foder er afgørende, hvis der skal opnås succes i fravænningsfasen. Det er blandt andet budskabet fra Jan Karlsen fra DK-Svinerådgivning.

Pr. 1. juli er det helt slut med medicinsk zink i fravænningsblandingen, og ifølge Jan Karlsen kommer vi ikke til at stå med en en-til-en erstatning. Arkivfotos: Camilla Bønløkke

Den erfarne konsulent lægger stor vægt på de helt basale dyder omkring management og fodring hos smågrisene. Herunder, at det er rigtig vigtigt med varme nok ved indsættelse i klimastalden. - Grisene skal have frisk vand. Det lyder måske ret banalt, men det er bare ikke altid sådan ude i staldene, påpegede Jan Karlsen. Korrekt udført overdækning med stor nok nedadbukket kant, gerne suppleret med et halmbræt, der ikke alene kan sikre, at halmen bliver på plads, men også kan medvirke til, at varmestrømme bliver i lejet, er blandt Jan Karlsens anbefalinger.

- Zink er nok den største synlige hjælp, vi har haft på fodersiden.

Svinerådgiver Jan Karlsen fra DK-Svinerådgivning gav i efteråret, i forbindelse med et seminar for svineproducenter, med Pharmacosmos og Hamlet Protein som initiativtagere, sine anbefalinger til succes i klimastalden. Ikke mindst i forhold til fremtiden uden medicinsk zink i fravænningsblandingen.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også