Ligger fire kroner under den tyske: Danish Crown-notering står stille

Til trods for, at Danish Crowns notering for slagtesvin ligger 3,80 kroner under den tyske notering (uden at indregne restbetalingen), fastholder slagterikoncernen noteringen for uge 15.

Vejret spiller lige nu efterspørgslen på grisekød i Europa et puds. Efter en solrig marts, hvor både temperaturerne og priserne havde forårsfornemmelser, er det nu koldt og fugtigt i det meste af Europa.

Det får Danish Crown til at fastholde noteringen for slagtesvin. So-noteringen stiger til gengæld med 50 øre. Det fremgår af virksomhedens ugentlige markedsberetning torsdag.

Således får man 10,50 kroner pr. kg som leverandør af slagtesvin til andelsslagteriet. Meldingen kommer efter, at den tyske slagtesvinenotering onsdag også stagnerede på 1,92 euro pr. kg (14,30 kroner).

- Når solen skinner, så er der gang i udelivet på cafeer og restauranter. Forbrugerne søger ud, og det løfter efterspørgslen på produkter som skinke og bacon, fordi det er ingredienser i mange af de lette måltider, som cafeer og sandwichbarerne tilbyder. Nu er tempoet gået ned, og det mærkes øjeblikkeligt i efterspørgslen, fortæller Kasper Lenbroch, der er kommerciel direktør i Danish Crown.

Ikke nok efterspørgsel

Det er særligt priserne på skinker, der sætter sig i øjeblikket. Samtidig er det blevet markant sværere at løfte priserne på bove, nakker og kamme. Efterspørgslen på brystflæsk er stabil, båret af en stærk eksport ud af Europa, mens priserne på bacon til det britiske marked er løftet de seneste uger.

- Det bump, vi oplever lige nu, ændrer ikke vores holdning til markedet. Vi arbejder fortsat målrettet på at løfte afregningen til vores ejere. Vi har brug for en stærk efterspørgsel lige nu, og i den sammenhæng er godt vejr hen over påsken i særligt den sydlige halvdel af Europa helt sikkert på ønskesedlen, siger Kasper Lenbroch.

Til landene udenfor Europa er der et godt marked for nicheprodukter i USA og en stabil efterspørgsel fra Japan. Eksporten til Kina koncentrerer sig fortsat om de klassiske Kina-varer.

Fremrykker 43.000 grise

Ifølge Danish Crown har tilmeldingen til indeværende uge været som forventet, og det betyder, at der er fremrykket ca. 43.000 grise fra uge 15 til slagtning i denne uge.

- Den forventede tilmelding til næste uge er af samme størrelse, men grundet påske er der kun tre slagtedage, og derfor forventes det, at der udsættes cirka 50.000 grise til uge 16, skriver virksomheden om slagtesituationen.

Rettelse: Tidligere stod der her i artiklen, at Danish Crowns slagtesvinenotering lå »hele fire kroner under den tyske notering«. I realiteten er forskellen 3,80 kroner, og hvis man medregner restbetalingen, ligger den danske notering nærmere 2,50 kroner under den tyske notering, påpeger Danish Crown. Effektivt Landbrug beklager fejlen.

Læs også